hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Gondok vannak a háziorvosi ügyelettel

Országszerte egyre nagyobb nehézséget okoz a háziorvosi ügyeleti rendszer biztosítása, írja ezúttal a Magyar Idők.

Leginkább az alacsony óradíjak miatt nem találni elegendő ügyelő orvost, és bár a helyzeten érdemben csak a finanszírozás jelentősebb emelése javíthat, a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesülete szerint már az is örvendetes, ha – miként a szaktárca ígéri – szeptembertől 4,1 milliárd forinttal több jut erre a feladatra.

A lap érdeklődésére a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesületének elnöke, Rédei József elmondta: jelenleg óránként átlagosan 2-3 ezer forintot kap egy ügyelő orvos, de van, ahol az óradíj csupán 1600 forint, és olyan hely is – bár ez igen ritka –, ahol 4500-5000 forint. Jellemzően minél kisebb egy település és minél távolabb van a várostól, annál magasabb ez az összeg, ami ugyanakkor sehol sem éri el a kórházak 5-10 ezer forintos ügyeleti díját.

Csak néhány településnek van olyan szerződése a háziorvossal, amely kötelezi őt az ügyeletre, egyébként a családorvosok közül már inkább az idősek vállalnak ügyeletet nyugdíj-kiegészítésként, de a legnagyobb számban kórházi és mentőorvosok mennek ki a betegekhez, közülük is főleg a fiatalok vállalkoznak erre.

Az országban ma körülbelül 300-400 orvosi ügyeleti szolgálatot működtetnek, ezek összességében mintegy nyolcezer orvost, ápolót és gépkocsivezetőt foglalkoztatnak.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink