hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Gyerekek várólistán

Országszerte jellemző, hogy a gyermek ortopédiai, szemészeti, pszichiátriai, pulmonológiai vagy gasztroenterológiai szakrendeléseken hónapokat kell várni, írja a Vasárnapi Hírek.

A Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai szakrendelésén például egy súlyosnak tűnő, de nem akut evészavaros kamasz gyerek júniusban novemberre kapott időpontot.

A mandulaműtétekre országszerte több hónapot kell várni. Múlt héten a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban 24 műtétet halasztottak el, emlékeztet a lap, amelynek informátora azt állítja, a Madarász utcai gyermekkórházban az eddigi napi 5-6 műtét helyett mostanában 15-16-ot végeznek, ugyanis bizonyos műtéteket átcsoportosítanak oda a Heim Pálból, ahol nincs elég altatóorvos.

Nyáron különösen nehéz a helyzet: a szabadságolások miatt az éppen dolgozó orvosok, nővérek még inkább túlterheltek, sokan olyan osztályokon helyettesítenek, ami nem is a szakterületük.A szakdolgozóként dolgozó informátor szerint aneszteziológusból és nővérből szinte minden kórházban hiány van. Úgy tudni, Szegeden szeptemberig nincs gyermek ortopédiai szakrendelés..

Eger környékén is súlyos szakorvoshiány tapasztalható, főként gyermekkardiológusból és -pulmonológusból nincs elég. Így jó, ha heti 1-2-szer tudnak működni a szakrendelések, sok esetben külsős kollégákkal, ezért alakulnak ki a több hónapos előjegyzések. És hiába tombol az allergiaszezon és évről évre nő az allergiás betegek száma: az egri kórházban a gyermekpulmonológiára már csak októberi időpontot tudnak adni.

További részletek a lapban

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink