hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Halál a hamisítókra!

A hamisított gyógyszerek gyártói és internetes forgalmazói ellen is kampányt kezdett a kínai rendőrség az "étkezőasztal biztonságáért" folytatott küzdelem keretében – tudósít az MTI.

Tiltott adalékokat tartalmazó élelmiszerek, illegális eredetű főzőolajak, a romlott sertéshúsok és a hamisított gyógyszerek nyomába ered a kínai rendőrség az év végig tartó új kampánya keretében - jelentette a kínai média pénteken.

Az "étkezőasztal biztonságáért" folytatott küzdelem egyik célpontja a klenbuterol nevű szer, amelynek zsírégető hatása következtében nő a sovány hús aránya a sertésben. Használatát az emberi szervezetre gyakorolt káros hatása miatt tiltják Kínában. (Másfél éve, mint beszámoltunk róla, a háromszoros Tour de France-győztes spanyol kerékpáros, szervezetében is klenbuterolt mutattak ki, s ezért versenyzési jogát ideiglenesen felfüggesztették. Contador azzal védekezett, hogy a szer táplálékkal kerülhetett a szervezetébe.)

Az újrahasznált étolajjal való visszaélés ugyancsak országos gond Kínában, az elmúlt egy évben több mint száz olyan üzemre csaptak le, ahol a használt olaj feldolgozásával foglalkoztak és mintegy 800 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A bíróságok olyan iránymutatást kaptak, hogy az esetek súlyosságától függően a használt étolajjal visszaélőkre a legsúlyosabb büntetést is kiszabhatják.

A minisztériumi dokumentum szerint a gyógyszerek közül elsősorban a daganatos, a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni orvosságokat, valamint a vérkészítményeket fogják ellenőrizni. A cél a hamisított gyógyszerek gyártásának és forgalmazásának megakadályozása, különös tekintettel az internetes, vagy hálózatokon keresztüli értékesítésre.

A tavalyi évtől kezdődően a rendőrség 5200 olyan ügyet tárt fel, amely egészségre veszélyes élelmiszerrel kapcsolatos, és több mint 6500 olyat, amely hamis gyógyszerekkel van összefüggésben. Hatvan ezer tonna, újrahasznosíthatóvá tett étolajat foglaltak le, és közel 6 ezer tonna olyan sertéshúst, amely valójában nem volt emberi fogyasztásra alkalmas.

(forrás: MTI, MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink