hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Hamarosan indulnak a bértárgyalások

A csehek harmadával, a szlovák egészségügyben dolgozók csaknem negyedével keresnek többet, mint a magyar egészségügyben dolgozók. Béremelés 2012-ben viszont csak Magyarországon volt.

A Népszabadság úgy tudja: az államtitkárság hamarosan megkezdi az idei bértárgyalásokat a tavaly megkezdett béremelés folytatásáról az egészségügyi érdekvédőkkel. Ennek forrása lehet a jövő évi költségvetés törvénytervezetében lévő 51,5 milliárd forintnyi népegészségügyi termékadó. Az öszegből az egészségügyi kormányzat már odaígért a gyógyszerészeknek 4,5 milliárd forintot, és további 7 milliárd elvben az idei emelés mozgóbéresítésére szolgálna. Az összeg megmaradt része kerülhet a hazai egészségügyben dolgozókhoz.

Magyarországon az egészségügyben a havi bruttó átlagfizetés 141 300 forint. Ez az összeg 24 százalékkal marad el a szlovákiai 185 000 forintnak megfelelő eurótól, valamint 35 százalékkal kevesebb a csehországi 218 200 forintos átlagnál – derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből.

Az MTI-hez eljuttatott eredmények szerint Magyarországon az egészségügyben az intézményigazgatók keresik a legtöbbet: az ő átlagfizetésük 366 100 forint, amely még így is elmarad más cégvezetők juttatásaitól. Őket az orvosok követik a havi bruttó 222 600 forintos bérükkel. A kétszázezer forintos határt már csak a fogorvosok átlag 183 ezer forintos bére tudja megközelíteni, míg a fogtechnikusok átlagbére 152 ezer forint.

Az egészségügyben dolgozó többi munkavállaló – a nővérektől kezdve a gyógytornászokon keresztül egészen a mentőtisztekig – fizetése csupán havi bruttó 130 ezer forint körül mozog

Szlovákiával és Csehországgal összehasonlítva kiderült, hogy a legnagyobb különbség a bérekben a fogorvosoknál adódik: az északi szomszédoknál ebben a szakmában 45, a cseheknél pedig 34 százalékkal keresnek többet. A nővérek fizetése is 21, illetve 32 százalékkal magasabb a vizsgált másik két országban, az orvosoknál pedig Szlovákiával szemben 26, Csehországhoz képest pedig 42 százalékos lemaradás mutatkozik Magyarországon.

(forrás: Népszabadság )

cimkék

hirdetés

Könyveink