hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Havi nettó kétszázezer plusz jut a gyermekorvosjelölteknek (BŐVÍTVE: magyarázat + reakció...)

Új orvosmarasztaló támogatóprogramot hirdetett meg szombaton a humántárca – tudatta az MTI.

Idén a szakorvosjelölteknek szóló Markusovszky és a szakgyógyszerész-jelölteknek szóló Than Károly ösztöndíjprogramok mellett a gyermekorvos-jelöltek számára meghirdeti a Méhes Károly ösztöndíjprogramot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezt Balog Zoltán, a tárca vezetője és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár jelentette be sajtótájékoztatón Budapesten. A három program összesen 624 millió forintból valósulhat meg. A miniszter elmondta: a programban résztvevő szakorvos-, illetve szakgyógyszerész-jelöltek havi nettó 100 ezer, a gyermekorvos-jelöltek havi nettó 200 ezer forintos támogatásban részesülnek.

BŐVÍTVE (2011.11.10. 12:27):

A tárca közleményben is elmagyarázta, hogy a csecsemő- és gyermekorvosjelöltek miért kapnak kétszeres összegű ösztöndíjat.

Mint írják, kiemelten fontos, hogy gyermekgyógyászok lássák el a gyerekeket nem csak a kórházi szakellátásban, hanem – amennyiben lehetséges –, az alapellátásban is. A házi gyermekorvosok utánpótlásának biztosítása és a tartósan betöltetlen, jellemzően hátrányos helyzetű körzetekben a házi gyermekorvosi ellátás megszervezése évek óta problémát jelent. A tartósan betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek mintegy harmada ilyen térségekben található. A dupla ösztöndíjjal az EMMI arra szeretné a jelölteket ösztönözni, hogy vállalják: a szakképzést követően tartósan betöltetlen körzetben házi gyermekorvosként dolgoznak majd.

A három ösztöndíjprogramban a jelölteknek vállalniuk kell, hogy a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig dolgoznak Magyarországon, amennyi ideig a programban támogatásban részesülnek. A pályázóknak ugyanakkor kötelezettséget kell vállalniuk arra is, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt, informális kifizetéseket nem fogadnak el.

(2011.11.10. 17:38):

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az orvosjelölteknek szóló ösztöndíjprogram mint áthidaló megoldás "mindenképpen motiváló" tényező a kezdő orvosok itthon tartásában. Ha pedig a bérek és a háziorvosi praxisok finanszírozásának emelése is folytatódik, annak már komoly hatása lehet az orvos migráció visszaszorításában - mondta Papp Magor szombaton az MTI-nek, reagálva a nap folyamán tett kormányzati bejelentésekre.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink