hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

HIV-vel élők az egészségügyben

Az AIDS világnap alkalmából felmérést indít a HIV-vel élők körében az egészségügyben szerzett tapasztalataikról a TASZ.

A felmérés célja az egészségügyi rendszer működése, illetve az esetleges negatív megkülönböztetés feltérképezése és ennek megszüntetésére irányuló javaslatok kidolgozása – írja közleményében a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet. 

A legfrissebb hozzáférhető adatok szerint a regisztrált HIV-fertőzött személyek száma a megelőző évhez képest nem változott, mivel azonban Magyarországon rendkívül alacsony az elvégzett tesztek száma (erről pontos adat nem ismert) nem tudhatjuk, hogy a fertőzés elterjedtsége valójában hogyan alakult. Feltételezhető, hogy nagyon nagy számban vannak azok, akik nincsenek tisztában a HIV-státuszukkal. Továbbra is fennálló gond a fertőzés feltételezett felgyorsult terjedése a droghasználók körében, az ártalomcsökkentő programok visszaszorítása óta.

Az elégtelen tesztelés és az ártalomcsökkentés hiánya mellett a harmadik legégetőbb probléma a HIV-vel élők egészségügyi ellátása során gyakran tapasztalt elutasítás, diszkrimináció. Annak ellenére, hogy természetesen rájuk is vonatkozna az ellátási kötelezettség, a HIV-vel élő páciensektől gyakran megtagadják az ellátást, illetve a nem HIV-specifikus kezeléssel kapcsolatban is a Szent László Kórház AIDS osztályára irányítják őket, derül ki a TASZ-hoz forduló jogsegély megkeresésekből.

„A hatékony gyógyszeres kezelésnek köszönhetően, ma már a HIV-vel élők is hosszan tartó, teljes értékű életre számíthatnak, amely során különböző, másokat is érintő betegségekkel kell megbirkózniuk. Alapvető lenne, hogy ezeknek a betegségeknek a kezelésére számukra is elérhető legyen az egészségügy ellátás teljes spektruma és gyógyulásuk során ne érje őket stigmatizáció és hátrányos megkülönböztetés.” – mondta el Fernezelyi Bori, a TASZ Betegjogi Programjának munkatársa – “Ennek megismerésére a TASZ az AIDS világnap alkalmából kérdőíves felmérésbe kezd a HIV-vel élők körében, melynek célja a stigma és diszkrimináció feltérképezése és ennek tükrében ezek megszüntetésére irányuló javaslatok kidolgozása.” – tette hozzá.

cimkék

hirdetés

Könyveink