hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Így kell venni patikát

Rajtra kész a Patika Hitelprogram, de aki nem siet rendezni tartozásait az adóhatóságnál elesik a kedvezményes állami támogatástól.

Elkészült az a kormányrendelet tervezet, amely pontosan szabályozza a Patika Hitelprogram működését. Mint arról a MedicalOnline korábban többször már hírt adott, a kormány feltett szándéka, hogy a személyi jogos, valamint a patikákban munkaviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészeket, illetve velük együtt a patikát működtető gazdasági társaságokban tulajdoni hányaddal rendelkező gyógyszerészeket meghatározó tulajdonrészhez juttassa. A tervek szerint első lépésben 2014 január elsejéig 25, 2017 első napjáig pedig 50 százalékot meghaladónak kell lennie az általuk birtokolt üzletrésznek. Valójában azonban a kormány felpörgetné e menetrendet, s azt szeretné, hogy az érintettek már jövőre elérjék a meghatározó, 50 százalék feletti hányadot.

A refinanszírozási hitelként működő program – amely a Magyar Fejlesztési Bank vállalkozásfejlesztési programjának keretében működik, ám a kölcsönzött összegekhez pénzintézete/ke/n, banko/ko/n keresztül lehet majd hozzájutni – állami támogatásnak minősül, amelynek nyújtója az egészségügyért felelős miniszter, Balog Zoltán. A menetrend tehát a következő: a támogatás nyújtásáról szóló döntés a minisztériumban születik meg, s erről készül egy támogatási okirat, amely tartalmazza az állami támogatás összegét. A bankkal kötött kölcsönügylet feltétele e támogatási okirat megérkezése az adott pénzintézethez. Erre a csavarra azért van szükség, mivel be kell tartani azt az uniós bizottsági rendeletet, amely szerint csak kis összegű állami támogatás nyújtható, amely az egymást követő három költségvetési évben nem haladhatja meg a 200 ezer eurót. A támogatási okirat ezt hivatott igazolni.

A kondíciók már nagyjából ismertek: minimum 5, maximum 60 millió forint hitel igényelhető, a futamidő 10 év, az önrész 10 százalék, a kamat 9-10 százalék, a maximális kamattámogatás 7 százalék. Lényegében 3 százalékos kamatról van szó, az első törlesztésekre csak jövő évben kerül sor. A támogatási összeg az  EMMI költségvetésében szerepel majd, de csak jövőre.

A tervezet szól arról is, ki nem veheti igénybe a hitelt. Így például mindazok, akiknek lejárt adó- vagy egyéb köztartozásuk van, kivéve, ha az adóhatósággal megállapodást kötöttek részlet- vagy halasztott fizetésről. De az is a kizáró okok között szerepel, akinek lejárt lízing, hitel vagy kölcsönszerződése van, vagy ha a tájékozatlan gyógyszerész olyan társaságban akar tulajdonrészt szerezni, amelynek adó- vagy más köztartozása van.

Az ügymenet meglehetősen bonyolultnak ígérkezik, többféle igazolást kell beszerezniük a gyógyszerészeknek, majd elég nagy papírvándorlás kezdődik az állami támogatást nyújtó szaktárca és a pénzintézetek között. Ám tekintettel a kedvezményekre, mindenképp megéri a fáradozást.

Létezik egy másik konstrukció, legalábbis körvonalaiban, ez az úgynevezett Patika Tőkeprogram. Erről azonban egyelőre csupán annyit tudni, hogy itt egy tőkebefektetési társaság – Kisvállalkozás-fejlesztési Pénzügyi Zrt. – vásárolná meg a tulajdonrészt, majd adná tovább a gyógyszerészeknek.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink