hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ingyenszék és kórházi napidíj

Az egészségügyi jogszabály rendelkezése szerint egy szülő minden kiskorú mellett maradhat a kórházi gyógykezelés idejére – emlékeztet a gyakorltot is megidéző írásában a Magyar Hírlap.

A gyermekkórházakban a szoptatós kismamák folyamatos jelenléte már biztosított, más esetben viszont a helyzet nem ilyen kedvező – írja a lap, s hogy mennyire heterogén e szolgáltatás, arra bőven hoz példákat a gyakorlatból.

A Heim Pál Gyermekkórházban a szülőnek arra van lehetősége, hogy széken ülve éjjel-nappal gyermeke ágya mellett maradjon. Az intenzív osztályon is csak egy ágyat tudnak beállítani a legsúlyosabb állapotban lévők szüleinek. A kórház fenntartásában – néhány utcányira – ingyenes anyaotthon működik, amit viszont csak vidéki, szoptató anyák vehetnek igénybe. A belgyógyászaton két fizetős szoba áll rendelkezésre, naponta ötezer forint térítésért, míg a sebészeten és a gégészeten két-két olyan szoba van, amit naponta kétezer forintért lehet bérelni.

A Madarász utcai gyermekkórházban is széken ülve maradhat a szülő a gyerek mellett. Kempingágyat napi nyolcszáz, fotelágyat napi ezerkétszáz forintért bocsátanak rendelkezésre – ám ez szoptató anyáknak, tumoros beteg szülőjének vagy gondozásra szoruló fogyatékos gyerek szülőjének ingyenes. Külön szoba igénybevételéért a gégészeten négyezer-nyolcszáz, a belosztályon ötezer-négyszáz, a csecsemőosztályon háromezer-hatszáz forintot kell fizetni éjszakánként. Ha a szobába két anya kerül a gyerekekkel, akkor a költség megoszlik közöttük. A csecsemőosztályon egyetlen összkomfortos szoba is rendelkezésre áll teljes ellátással, napi kilencezer-hatszáz forintértolvasható a magyarhirlap.hu-n.

hirdetés

Könyveink