hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Még mindig vonzó a kórházak főigazgatói széke

Itt a lista, kik pályáznak a fővárosi kórházigazgatói posztokra!

Fővárosi pályázat: jövő héten kezdődnek a meghallgatások

Nagy a tolongás a meghirdetett fővárosi kórházigazgatói posztokért. A MedicalOnline információja szerint a Jahn Ferenc Kórházat tíz kandidáló is kinézte magának. Az új vezetőkről áprilisban dönt a fővárosi önkormányzat, bár az is megeshet, hogy végül elnapolják a döntést. Ennek ellenére a jövő héten elkezdődik a pályázók meghallgatása; az erre alakuló ad hoc bizottságba három szakértőt a tulajdonos, egyet a budapesti orvosi kamara, egyet pedig az adott kórház Közalkalmazotti Tanácsa delegál.

Egyes szakértői vélekedések szerint balgaság lenne a fővárosi kórházak átadás-átvétele előtt kinevezni az új vezetőket, a városháza folyosóin azt suttogják: kár lenne elkapkodni a dolgot. Az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós számos megnyilatkozásában szögezi le: mindenképpen állami kezelésbe kívánják venni a budapesti kórházakat. Korábban azt is bejelentették, hogy a fővárosi önkormányzat és a szaktárca közös munkabizottságot hoz létre, ahol részletekbe menően megfogalmazódhat a megállapodás. Úgy tudjuk, ez a testület – bár tagjaira már érkezett jelölés – még nem kezdte meg az érdemi munkát. Többek között ezzel magyarázható, hogy sokan úgy vélik: ha már úgyis az állam lesz a fővárosi kórházak „főnöke”, a vezetői pályáztatás, illetve kinevezés jogát is meg kellene hagyni a szaktárcának. Ennek viszont ellene szól, hogy – a közalkalmazotti törvény módosítása révén – most tudnának viszonylag simán fiatal vezetőket állítani néhány, nyugdíjkorhatárt betöltött főigazgató helyére.

A három nagy fővárosi kórház – az Uzsoki utcai, a Jahn Ferenc, illetve a Tétényi úti – vezetői posztjára közel húszan adták be március 30-ig pályázatukat. A legtöbben, tízen, a Jahn Ferenc főigazgatói székét vették célba, kivéve a jelenlegi vezetőt, Gerő Gábort, aki tartva magát korábbi bejelentéséhez, nem kívánt pályázni saját állására. A dél-pesti kórházba pályázott Hajdú Zsolt, Káposzta Zoltán, Kollár Zoltán, Lehoczky Péter (a jelenlegi orvosigazgató), Pál Miklós (a kórházhoz tartozó XX. kerületi szakrendelő igazgatója), Vég Attila Péter, Molnár Csaba, Sepa György, Gondos Miklós és Filiczky István.(Információink szerint az utóbbi négy szakember több intézmény élére is pályázott.)

Ami a másik két kórházat illeti, Golub Iván és László Imre – az Uzsoki, illetve a Tétényi vezetői – beadták pályázatukat. A jelentkezők között sok a szakmai közvélemény által eddig nem ismert szakember, s szép számmal akadnak olyanok, akik megcélozták egy-egy országos intézet főigazgatói tisztét is.

Mint arról korábban már beszámoltunk, meglehetősen viharos körülmények között került sor négy fővárosi intézmény vezetői posztjának meghirdetésére. Erre a közalkalmazotti törvény tavaly őszi módosítása adott lehetőséget, amely szerint a határozatlan idejű megbízással dolgozó vezetők posztjára január 1. és február 28. között pályázatot lehet kiírni. (Bár a Központi Stomatológiai Intézet tulajdonosa a fővárosi önkormányzat, az intézményen belül működő Fog- és Szájbetegségek Országos Intézetének élére – így vélhetően már mindkét intézet vezetői posztjára – a szaktárca írt ki pályázatot. A tisztségre ketten jelentkeztek.)

A budapesti kórházvezetők közül ez három főigazgatót érinthet, mivel a többieket a Munka Törvénykönyv hatálya alá eső, határozott vagy határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatja a fővárosi önkormányzat. (A Központi Stomatológiai Intézet első embere is közalkalmazott, de ő már korábban jelezte, hogy nyugdíjba vonul.)

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink