hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Itt vannak a 2015. évi patikapénztáras céges adójogszabályok

Mi és hogyan változik jövőre a céges cafeteriában? Kalkuláljon okosan a Patikapénztár segítségével!

Ha górcső alá vesszük a Parlament által végül módosításokkal elfogadott 2015. évi cafeteriás adójogszabályokat, kiderül: amennyiben a céges cafeteria éves kerete jövőre nem haladja meg a 200 ezer forintot, az adózásban semmilyen változás nincs.

Akkor sincs változás, ha a cafeteria éves összege 450 ezer forint, amiből a munkavállalók SZÉP-kártyára legalább 250 ezer forintot költenek. Ha pedig a választott juttatások között nincs SZÉP-kártya, viszont az alapjuttatások összege meghaladja az évi 200 ezer forintot, jövőre 10 ezer forintonként 1 570 forintos plusz adóteherrel kell kalkulálni.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon a cégek négyötödénél az éves keret nem éri el a 200 ezer forintot (legkedveltebb juttatási formák: Erzsébet-utalvány, önkéntes egészség-, és nyugdíjpénztár, iskolakezdés, bérlet), a többség nem érez majd változást.

A cafeteriás jogszabály-változás lényege a Patikapenztar.hu-n

A döntő többségnek nem nő az adóterhe!

A jó hír az, hogy amennyiben a céges cafetériás juttatások éves mértéke jelenleg sem haladja meg dolgozónként az évi 450 ezer forintot, és a cég SZÉP-kártyát is ad a dolgozóinak, nagy valószínűséggel meg lehet úszni az adóemelést, mert minden bejáratott juttatás az első kulcsba (35,70%) fog esni.

Mikor nő jövőre a cafeteriás adóteher?

Ha az első, 35,70%-os adókulcsba tartozó SZÉP-kártyát nem tartalmazó elemek (lsd. következő legördülő táblázatban: „Évi 200 ezer forintig” feliratú rész) összege meghaladja a 200 ezer forintot, akkor kell 2015-ben plusz adóterhet fizetni a 200 ezer forintot meghaladó rész után 15,47%-ot (a két adókulcs – 51,17% és 35,70% különbségét). Ez tízezer forintonként mindössze 1 570 forint plusz adóterhet jelent.

Kalkuláljon okosan és tájékoztassa első kézből Ön saját munkavállalóit!

A fentiekből látszik, hogy okos céges tervezés és a munkavállalóknak adott tájékoztatás mellett elkerülhető jövőre a vállalkozásokat sújtó extra adóteher.

A céges cafeteria optimalizálást egyszerűsítő Cafeteria-kalkulátor a vállalati pénzügyesek és munkaügyesek elengedhetetlen segítőtársa lehet, ahol néhány vállalatra szabott adat megadása után (munkavállalók száma és az igényelt juttatás munkavállalónként) a program segít optimalizálni a felosztható cafeteriás keretet.

Kattintson! Cafeteria-kalkulátor

hirdetés

Könyveink