hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

IVF-kezeléseket állítottak le, hallgat az Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Megkezdett mesterséges megtermékenyítéseket kellett leállítani miután egy ÁNTSZ-tiltás következtében nincs olyan sperma az országban, amit a meddőségi centrumok fölhasználhatnának – írja a NOL.

Miután a hazai jelentkezők kevesebb, mint 10 százaléka alkalmas donornak, a Krio bank, amelynek e tevékenységet az ÁNTSZ most megtiltotta, a magyar donorokon kívül a világ egyik legnagyobb spermabankjából, a dániai Nordic Cryobankból vásárol.

A lap úgy tudjuk: a hatósági tiltás előzménye is a dán spermabankhoz köthető. Márciusban egy dán ivarsejttel kapcsolatban „uniós riasztás érkezett” a Krióhoz és a szakhatósághoz is, mert egy a dániai spermabankból származó donorsejtről utólag kiderült: genetikai (enzimhiányos) betegséget hordoz, ezért a bank a minta megsemmisítését kérte. A gyakorlat az, hogy ilyen esetekben kiveszik az adományozható sejtek közül a hibásat, azonban a magyar hatóság intézkedése ezen most túlment.

Takács Zsuzsa, a Krio Intézet Zrt. ügyvezető igazgatója megerősítette a Népszabadságnak, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) márciusban indított eljárást a Krio Intézet ellen a jogszabályba ütköző spermaimport miatt. Erről határozatot viszont csak most kaptak, a hatóságot képviselő szakember azt írja, hogy csak olyan szolgáltató végezhet ivarsejtgyűjtést, amely rendelkezik a beültetéshez szükséges engedéllyel. Ez azért is érthetetlen, mert erre a meddőségi centrumokban nincs lehetőség.

Az egyik beültetést végző szolgáltató vezetője, Kaáli Nagy Géza professzor pedig azt jelezte a lapnak: az ő intézetét is eltiltották attól, hogy külföldről behozott hímivarsejtet elfogadjon, és azt felhasználja.

Az üggyel kapcsolatban a Népszabadság hiába tette fel kérdéseit az OTH-nak, azt a választ kaptuk, hogy „csak később kívánnak tájékoztatást adni” – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: nol.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink