hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Januárban létrejön az Országos Gyógyszerterápiás Tanács

Január végéig feláll az Országos Gyógyszerterápiás Tanács (OGYTT); elősegíti a gyógyszer-támogatási rendszer felülvizsgálatát, elemzi és értékeli a kórházi gyógyszerfelhasználást és -beszerzést.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat értelmében 2012. január 31-ig kell létrehozni az Országos Gyógyszerterápiás Tanácsot, amely javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületként a hatékony, biztonságos és gazdaságos gyógyszerterápiás elvek érvényesítéséért lesz felelős.

A határozat szerint "az OGYTT tevékenységének célja a támogatáspolitikai átalakítások folyamatának koordinálása, illetve a gyógyszer-támogatási rendszer felülvizsgálatának elősegítése". Az OGYTT feladata lesz az egységes országos kórházi gyógyszeralaplista kialakítása és folyamatos karbantartása, az országos kórházi gyógyszer-közbeszerzések szakmai előkészítése és értékelése, az országos kórházi gyógyszerfelhasználás és gyógyszerbeszerzés szakmai és gazdasági szempontú elemzése és értékelése; javaslattétel az esetleges hiányosságok kiküszöbölésére és az indokolatlannak minősített beszerzések és felhasználások csökkentésére.

Szintén az új testület feladata lesz a helyes terápiás gyakorlatokra vonatkozó szabályok, illetve a gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló jogszabályban foglaltak alapján az új gyógyszerterápiás eljárások kórházon belüli bevezetésének és szakszerűségének véleményezése, valamint az új gyógyszerterápiás eljárások gyógyszerszükségletének meghatározása, továbbá a biológiai gyógyszerek csoportjainak kialakítására vonatkozó javaslatok kidolgozása.

Az OGYTT működési feltételeiről a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet gondoskodik. Az OGYTT tagjai díjazásban nem részesülnek.
Az OGYTT vezetője az elnök, munkáját titkár segíti. Az elnök az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt, orvos végzettségű állami vezető. A titkár az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt, gyógyszerész végzettségű szakember.

Az OGYTT ülésein tanácskozási joggal állandó meghívottként részt vesz az egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet által delegált egy-egy képviselő. Mellettük másokat is meghívhat az elnök, ők az ülésen tanácskozási joggal vesznek részt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink