hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jönnek az etikus beszállítók az egészségügyben

Minden korábbinál szigorúbb és előremutatóbb etikai kódexet fogadott el az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) – értesült a MedicalOnline. Az önkorlátozó szabályok érvényesítése felett őrködő etikai bizottság tagja lett a Kórházszövetség jelölt elnöke is. A kódexnek megfelelő tagvállalatok „Etikus egészségügyi beszállító” címet viselhetnek.

Az egészségügyi ellátórendszer legnagyobb beszállítóit tömörítő ETOSZ 2014. május 20-án, Budapesten tartott közgyűlésén új ágazati etikai kódexet fogadott el. A minden korábbinál szigorúbb önkorlátozó magatartási szabályokat az egészségügyi piac transzparenciájának bővítése és az etikus üzleti környezet erősítése érdekében fogalmazták meg a piaci szereplők.

Mint Holchacker Péter, az egyesület igazgatója a MedicalOnline-nak korábban elmondta: az elmúlt időszakban rendkívül progresszív megközelítésével, érdemi szakmai javaslataival tudott a legtöbbet segíteni az ETOSZ.  Mindez a szakpolitikai-igazgatási vezetőkkel való együttműködésben is megmutatkozik: „ha felismerjük egymás jogos érdekeit és szükségszerű korlátait, akkor tudunk közösen lépni. Ha ugyanis kellően absztraktan tesszük föl a kérdést, hogy akarjuk-e az új és innovatív technikákat az egészségügyben, akkor mindenki igennel felel. Az viszont, hogy ebből minél többet realizálni is lehessen, nagyon komoly munkát igényel. Egyesületünk ezt támogatja: ha kell, információt nyújtunk, elmondjuk, mit hoz egy terápia, mire lehet ténylegesen használni és mire nem, mik a valódi előnyök és az irreális elvárások. De ha arra van szükség, akár átfogó koncepcionális elképzeléseinket vagy konkrét normaszöveg-javaslatainkat is a konstruktív, közös gondolkodás szolgálatába állítjuk” – fogalmazott.

A szervezet célja, hogy az etikus üzleti magatartás érvényre juttatásában élen járó beszállítók követendő példát mutassanak a piacnak, szerintük ugyanis a kiszámítható és transzparens piaci környezet megteremtése a fenntartható egészségügyi rendszer irányába tett minden további lépés előfeltétele. A most elfogadott kódex komplex szabályozást jelent: a szigorú versenyjogi elvárások ágazati szintű érvényesítésétől kezdve a beszállítók által az egészségügynek nyújtott támogatások, adományok és egyéb társadalmi felelősségvállalás kapcsán biztosított előnyökre vonatkozó, valamint az orvostechnikai értékesítéshez és promócióhoz kapcsolódó elvárásokon át az egészségügyi szakemberekkel, egészségügyi szolgáltatók műszaki-gazdasági alkalmazottaival közvetlenül vagy közvetve megkötött szerződések esetében követendő előírásokig terjed. Az ETOSZ tagjai e szabályokat ráadásul nem csak önmagukra nézve vállalták. Elvárásként fogalmazódott meg az is, hogy a tagvállalatok minden alkalmazottjukkal, megbízottjukkal, ügynökükkel illetve minden nevükben fellépő szereplővel megismertetik és betartatják az új elvárásokat, akiknek a tevékenységéért sajátjukként felelnek – tudtuk meg az ügyvezető igazgatótól.

Az etikai kódex elvárása alapján a tagvállalatok „tartózkodnak bármely jogellenes, a verseny torzítására irányuló vagy azt eredményező tevékenységtől”, „üzleti és egyéb kapcsolataikban pedig csak jogszerű és etikus támogatást nyújtanak az egészségügyi szakembereknek, az egészségügyi szolgáltatók gazdasági és műszaki alkalmazottainak és az állami tisztségviselőknek egyaránt. E támogatások vagy az arra irányuló felajánlások részben vagy egészben sem lehetnek feltételei valamely szolgáltatás vagy termék megrendelésének, beszerzésének, illetve nem irányulhatnak valamely szolgáltatás vagy termék megrendelésének, beszerzésének előmozdítására.” Annak érdekében, hogy az ETOSZ Etikai Kódexe ne csak elvek jól hangzó gyűjteménye legyen, Etikai Bizottságot is választottak; a testület tagja lett Muraközy Csaba, Jancsó Mária és dr. Svébis Mihály, a Magyar  Kórházszövetség jelölt elnöke.

A szigorú, önkorlátozó szabályokat felvállaló vállalatok jogosulttá válnak az ETIKUS EGÉSZSÉGÜGYI BESZÁLLÍTÓ cím és azt szimbolizáló védjegy alkalmazására.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink