hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Káderkérdésnek látják az orvosegyetemek leválasztását

Riadalmat váltott ki a rektorok körében a Miniszterelnökséget vezető miniszter ötlete, amely szerint le kellene választani a nagy tudományegyetemekről az orvosi karokat – írja a NOL.

A javaslat három nagy tudományegyetemet érint, ahol az intézményekbe integráltan működik az orvosi kar - emlékeztet a lap. - Ez a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. Közös nevezőjük, hogy a legnagyobb hallgatói létszámot vonzzák, 2-4 milliárdos költségvetéssel működnek és jelentős kutatás-fejlesztési potenciáljuk van, ráadásul a nemzetközi elismertségük miatt 1-3 milliárd forintnyi tandíjat szednek be külföldi hallgatóktól.

A NOL úgy tudja, az érintett rektorok nyomatékosan szeretnék felhívni Palkovics László  felsőoktatásért felelős államtitkár figyelmét arra, hogy uniós forrásokból finanszírozott, folyamatban lévő nagyberuházások sorsa válhat bizonytalanná, ha megvalósulna Lázár János ötlete. Még annak a veszélye is fenáll, hogy a felhasznált forrásokat az EU-nak vissza kell fizetni. Ez önmagában is több tízmilliárdos kockázatot jelenthetne.

Információik szerint csak Hoffmann Rózsa, a korábbi köz- és felsőoktatásért felelős államtitkár egykori helyettesének, Dux Lászlónak keresnek új posztot.

Dux visszatért az egyetemi oktatói munkájába, elsősorban Szegedre, az orvosi karra, ahol tavaly tavasszal dékánválasztást tartottak. Dux is beadta pályázatát, a szenátus azonban nem választotta meg. Most neki keresnek vezetői posztot, azaz rektori helyet az önálló orvosi karok létrehozásával – olvaható a nepszabadsag.hu-n.

(forrás: nol.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink