hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kereken öttucatnyi kockázatos kórházi fejlesztést találtak

Megjelent a késedelemben lévő uniós támogatású állami, illetve önkormányzati fejlesztések listája pályázati honlapon, ezek közül törlik majd  a reményteleneket.

Már csak pár hónap van hátra a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus pénzügyi zárásáig, ez év decemberéig nem csak a támogatott fejlesztéseket kell befejezni, hanem a pénzügyi elszámolást is le kell zárni minden futó fejlesztés esetében.

Ezért nyilvánosságra hozták azokat az állami fejlesztéseket, amelyek esetében – késedelmük  miatt  – kockázatosnak ítélik a megvalósítás lehetőségét. A gazdasági élet szereplőit ezzel párhuzamosan levélben értesítik arról, ha fejlesztéseik megvalósítását kockázatosnak ítélik.

A lista szerint 2014 végén 874 projekt volt késedelemben, közöttük 58 kórházi, s mintegy tucatnyi egyéb egészségügyi tárgyú. Az érintett egészségügyi projektek sorsáról korábban január végégig kért előterjesztést a kormány a humán tárca vezetőjétől.

A futó fejlesztések soron kívüli felülvizsgálata lehetővé teszi, hogy a kormány egyes, korábban támogatott fejlesztésektől elvonja a forrást, és a zárásra minimalizálja az ország költségvetési kockázatát - olvasható a Miniszterelnökség tájékoztatásában.
 
Pár hónapon belül az érintett állami szereplőkkel közösen hoznak döntést arról, hogy mely fejlesztést törlik a támogatott projektek közül, és ezzel miként csökkentik az ország költségvetési kockázatát.
Mindenkire vonatkozik a tiltás, hogy ha késedelmes projektje van folyamatban, ennek lezárásáig új támogatást nem kaphat az államtól a Széchenyi2020 pályázati rendszerben - hangsúlyozza a Miniszterelnökség. Hozzátették: ha egy állami intézmény esetlegesen forrást veszít, a kormány döntése értelmében ennyivel csökkentik az adott szervezet 2016. évi központi költségvetési támogatását, de a szankció nem érintheti az állami szerv által ellátott közfeladatokat.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink