hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kevés lesz?

Az elszámolási rendszer augusztustól érvényes változásaitól nem lesz több forrás dologi kiadásokra, vagy a személyzet létszámának bővítésére a járóbeteg-ellátásban a Medicina 2000 elnöke szerint, írja a nepszava.hu.

Rugalmasabb elszámolást ígér az egészségügyi kormányzat a járóbeteg szakellátást végző intézményeknek is azzal, hogy az utóbbi évek béremeléseihez igazított mozgóbéreket augusztus 1-től nem külön, másra nem fordítható formában kapják meg a kórházak és szakrendelők, hanem az országos szinten 66 milliárd forintot beépítik az ellátásért járó alapösszegbe. Mivel azonban új pénz nem jön a rendszerbe, csak azzal tudnak javítani az elszámolásokon a szakrendelők esetében is, ha egy távozó dolgozó helyére nem, vagy csak alacsonyabb bérrel vesznek fel alkalmazottat, ezért a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség nem érzi, hogy jelentősen javulnak a finanszírozás feltételei – írja a nepszava.hu.

Dr. Lehoczky Péter elnök a Népszavának hangsúlyozta: az irányt jónak tartják, de markánsabb lépést vártak volna a kormánytól, mert a minimális javulástól nem lesz több forrás dologi kiadásokra, vagy a személyzet létszámának bővítésére. A szövetség vezetője hangsúlyozta, hogy néhány hónap után áttekintik, van-e olyan intézmény, ahol rosszabbul jártak, mint az eddigi elszámolással. Az egészségügyi államtitkárság a kórházak mellett a szakrendelőknek és az integrált intézmények működtetőinek is azt ígérte ugyanis, hogy senki nem kaphat kevesebbet, mint eddig, ahol pedig mégis ez történik, ott az államtitkárság saját tartalékaiból elkülönített idei 2,9, jövőre pedig 10 milliárd forintos kompenzációs keretéből kiegészítik a bevételt. A járóbeteg szakellátást egyébként évente 70 millió alkalommal keressük fel, az elszámolásnál nem kis összegről van tehát szó – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink