hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ki gyógyít majd itthon?

Akadémiai kutatók szerint akár az orvosaink 11 százaléka is hiányozhat a hazai gyógyításból, a szakképzett ápolók "fogyása" nem csökken, írja a Népszava.

Nem állt meg térségünkben az egészségügyi dolgozók elvándorlása az elérhető legfrissebb adatok szerint. Az orvoselvándorlás intenzitásának minimális csökkenésére lehet ugyanakkor következtetni abból, hogy míg 2015-ben egész évben 941 "jó hírnév igazolást" adtak ki, addig idén június végéig 419 ilyen kérést teljesítettek, a tavalyi 252 fogorvosi kérelemmel szemben idén eddig 108 érkezett, míg a 71 gyógyszerész múlt évi távozásával szemben idén mindössze 23 kérvényt adtak be eddig, emlékeztet a lap.

A Magyar Tudományos Akadémia Munkaerőpiaci Tükör című évkönyvsorozatának idei kötete a magyar munkaerő elvándorlásának vizsgálatát és elemzését jelölte meg kiemelt céljaként, s nem véletlenül ezen belül is a legrészletesebben az orvoselvándorlással foglalkoztak a kutatók. Minden korábbinál pontosabb és átfogóbb kép rajzolódik ki a több mint 18 ezer megkérdezett orvos adatainak elemzésekor.

A kutatás szerint az uniós csatlakozást közvetlenül megelőzően és az azt követő néhány évben, vagyis 2003 és 2010 között indult meg nagyobb számban az ágazat munkavállalóinak távozása, ebben az időszakban ment el az országból orvosaink 7 százaléka. 2010-2011-ben aztán a korábbi ütemet jóval meghaladó számban indultak útnak, de ennek okát még nem mérték fel pontosan, vagy nem merik kimondani.

 

Különösen a 40 év alatti fiatal orvosok keltek útra, akiknek a jövedelme alacsony volt és azt is kimutatták, hogy az általános orvosok két és félszer olyan arányban választják a távozást, mint fogorvos kollégáik. 2012-ben a magyar orvosok 9-11 százaléka, vagyis 3250 dolgozhatott külföldön.

A fiatalabb korosztályban a nagyjából hatszoros bér a meghatározó indoka a külföldi munkavállalásnak, később azonban egyre nagyobb szerepet kapnak olyan szempontok is, mint a jobb munka- és életkörülmények, a szakmai fejlődés, az előrejutás, a kutatásokban való részvétel lehetősége, az eszközök jobb minősége, a kisebb kötelező munkaidő.

További részletek a lapban

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink