hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kiáll a Reszasz a kollégákért

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) támogatja a MOK Fejér megyei tagjainak nyilatkozatát, és kiáll a győri sebész kollégák mellett is, közölték szerkesztőségünkkel.

Mint közleményükben kifejtik, a bejegyzés alatt álló ReSzaSz maradéktalanul egyetért a fejér megyei kollégák által megfogalmazott problémákkal, ennek megfelelően az ügyvezető elnökség nevét is adta a 2015. december 22- én megjelent nyilatkozathoz. Egyúttal támogatásukról biztosítják a győri sebész kollégákat is. Fontos, hogy mindenki kimondja az igazságot, és kivegye a részét a biztonságos betegellátás körülményeinek megteremtésében.

Mindezt azért tartják fontosnak, mert egyértelművé vált, hogy a kormány nem tervez, és nem is tervezett 2016-ban általános béremelést az egészségügyben.

A Reszasz kiemelten fontosnak tartja, hogy újra felhívja a figyelmet: három éve nem volt alapbéremelés az egészségügyben, és az ösztöndíjszerű bérkiegészítések nem oldják meg a problémákat, sőt kifejezetten káros bérfeszültséget generálnak. Az a paradox helyzet állt elő, hogy egy fiatal orvos bére a támogatásokkal, az esetlegesen elnyert ösztöndíjjal együtt magasabb lehet, mint egy őt oktató, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakorvosé. Ez a bérfeszültség mérgezi a mindennapi munkakapcsolatot, valamint a szakorvosképzést, oktatást is. A ReSzaSz kéri a kormányt, hogy ne alázza meg szakorvosait a méltánytalanul alacsony bérekkel és a hálapénzrendszer intézményének fenntartásával!

A ReSzaSz kitart amellett, hogy 2016-ban minden szakorvos nettó alapbérét meg kell emelni a fiatal szakorvosoknak járó támogatás összegével, az ápolók és a technikai személyzet bérét pedig 50 százalékkal kell megnövelni. Elengedhetetlen egy azonnali béremelés, valamint egy olyan hosszú távú bérfejlesztési terv kidolgozása, ami garantálja a biztos jövőképet és életpályát.

Nem nyugat-európai, hanem Magyarország teherbíró képességének, illetve a régiós átlagnak megfelelő béreket szeretnének kiharcolni az egészségügyben dolgozók számára. Mindez nemcsak bérharc, hanem a biztonságos és minőségi betegellátásért folyó küzdelem is.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink