hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Kitették a kamarákat a szakképzési tanácsból

Miniszteri rendelet helyett kormányhatározatban fogalmazzák újra az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanács (ESZTT) feladatait és személyi összetételét. Ami az utóbbit illeti, a szakmai kamarákat a GYEMSZI delegáltjai váltják a testületben.

Kapcsolódó cikkek

Alig három esztendeje, 2010 februárjában egészségügy miniszteri rendeletben határozták meg az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanács feladatait és működési rendjét. Ezt most részben újrafogalmazzák, igaz, kevésbé részletesen mint korábban, s nem miniszteri rendelet, hanem kormányhatározat formájában.

Két lényeges ponton történik változás. A szakmai szakvizsgák szervezése valamint a szabadon választható elméleti továbbképzések pontértékének meghatározása a jövőben részben a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), részben pedig az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) feladatává válik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tanács – mint a miniszter tanácsadó testülete – kizárólag véleményezési, javaslattételi joggal rendelkezik a jövőben.

A testület tagjait – akiket öt éves időtartamra a szakminiszter kér fel – döntő többségükben ugyanazok a szervezetek delegálhatják, akiket e jogosítvánnyal a jelenlegi rendelet is felruházott. Kimaradnak viszont az egészségügyi szakmai kamarák képviselői, miközben a szűkebb ágazati részvételt kiterjesztik a felsőoktatás egészét képviselő szakember delegálásával. Az ESZTT tagjai: az egészségügyért felelős államtitkár, az oktatásért felelős miniszter által kinevezett, a felsőoktatást képviselő személy, az általános orvosi karok egy-egy képviselője, a fogorvosi, gyógyszerészi karok valamint az orvosi és egészségtudományi területen alapképzést (BSc) folytató karok által közösen jelölt négy szakember, az Egészségügyi Szakmai Kollégium két képviselője, a Magyar Kórházszövetség, a Magyar Rezidensszövetség és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek szövetsége (MOTESZ) által delegált egy-egy fő. A kimaradó szakmai kamarák helyébe a GYEMSZI „lép” két szakember képviseletével.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink