hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Kórházak: a tervezettnél több pénzt vontak vissza

Már most több pénzt vont vissza az egészségügyi szolgáltatóktól az egészségbiztosító, mint az egész évre tervezett teljes összeg – derül ki a Magyar Államkincstár adataiból, melyeket a VG ismertet.

Egész évre kétszáz millió forintban határozták meg azt az összeget, amit a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-rendelés ellenőrzése nyomán kell visszafizetniük az orvosoknak, illetve a szolgáltatóknak. Ebbe a kasszába kerül az a maradvány összeg is, amit a számukra kiutalt konszolidációs támogatásból végül valamiért nem használtak fel időben a kórházak. Az előbbi tételt 90, a másik 110 millió forintra tervezték, de már most bejött az előbbiből 83, az utóbbiból 173 millió forint. A két tétel nem kevesebb, mint 256 százaléka az időarányos előirányzatnak, írja a VG.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál elmondták: a szakmai és pénzügyi ellenőrzések eredményeként az egészségügyi szolgáltatóknak fizetési felszólításokat adnak ki, amennyiben az Egészségbiztosítási Alapból kapott összeget nem a finanszírozási szerződésében meghatározott feladatra használta, vagy nem használta fel. Az egészségbiztosítási törvény értelmében az egészségügyi szolgáltatóknak kamatostul meg kell téríteniük ezeket az összegeket.

Az év végéig ez az összeg tovább emelkedhet, miután a kórházaknak egyetlen hónap áll rendelkezésükre, hogy felhasználják azt az összesen 1,8 milliárd forintot, amit elsősorban lejárt adósságaik rendezésére kaptak július végén az OEP-től.

(forrás: VG Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink