hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Lejárt a kórházi bevallások határideje

Egyetlen hazai kórház sem tud maradéktalanul megfelelni a jogszabályban előírt új minimumfeltételeknek – vélekednek a szakemberek, akik szerint esély sincs a hiányosságok gyors pótlására. Most járt le a határidő, ameddig a fekvőbeteg-ellátók vezetőinek nyilatkozniuk kellett arról, hogy intézményeik eleget tesznek-e a személyi és tárgyi követelményeknek – olvasható a Magyar Nemzetben.

Levelet küldött a Magyar Kórházszövetség a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőinek, amelyben arra kérte őket, hogy lehetőség szerint a valóságot írják le, amikor arról nyilatkoznak, megfelelnek-e az új minimumfeltételeknek. Nem volt indokolatlan a felhívás, kórházvezetők tucatjai törték ugyanis a fejüket az elmúlt napokban, hogy bevallják-e a valós helyzetet. A Magyar Nemzetnek név nélkül többen is azt mondták, a jogszabályt betű szerint betartva nyilatkoztak a feltételek meglétéről, míg mások elismerték, hogy kozmetikázták az adatokat.

Csak akkor lehet a valós helyzetet felmérni, ha mindenki az igazat írja. Csak így lehet a szabályokon esetleges korrekciókat végrehajtani, vagy a fejlesztésekhez szükséges pluszforrásért harcolni – fogalmazott Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki szerint a kozmetikázott helyzetjelentés a politikusokban is azt a téves érzetet keltheti, hogy itt nincs is akkora baj. Mint mondta: az biztos, hogy a döntéshozóknak valamit lépniük kell, mert ahhoz, hogy az új minimumfeltételeknek megfeleljenek az intézmények, rengeteg embert kellene felvenni, és rengeteg pénzt kellene áldozni az eszközök pótlására és fejlesztésére, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben elképzelhetetlen.

Az általa vezetett Veszprém Megyei Kórház sürgősségi részlegére például 30 szakdolgozót kellene felvenni a jelenlegi 35 mellé ahhoz, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Ez két dolog miatt lehetetlen – mondta a főigazgató. Az egyik, hogy az intézmény nem tudja kigazdálkodni a bérüket, fedezetet ugyanis nem kapnak hozzá. A másik, hogy keresve sem találnának ennyi ápolót.

A minisztérium a legfőbb tanácsadó testület, a szakmai kollégium tagozatainak adta feladatul, hogy saját szakterületükön határozzák meg a minimumfeltételeket. Egyes grémiumokkal azonban „elszaladt a ló”, s olyan követelményeket fogalmaztak meg, amelyet szinte egyetlen kórház sem tud teljesíteni. Ezzel pedig csapdahelyzetet teremtettek – írja a lap.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink