hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Magánmentők a padlón?

Monopolhelyzetbe hozza az Országos Mentőszolgálatot, ezzel pedig több magán mentőszolgálatot is padlóra küldhet a rendezvények egészségügyi biztosításáról szóló rendeletmódosítás, írja a vg.hu.

A jogalkotók ugyan elismerik, hogy az OMSZ csak részben rendelkezik a plusz feladat ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételekkel, ám ezt könnyedén úgy intézik el, hogy a rendezvény biztosítására az állami mentőszolgálat köt majd szerződést, de a valóságban majd valamelyik magánmentővel oldja meg a rendezvénybiztosítást. A magáncégek tiltakoznak.

A rendezvénybiztosítás államosítása már évekkel ezelőtt, az Országos Mentőszolgálat átalakításának szakmai programjában szóba került annak kapcsán, milyen komoly bevételektől esik el az OMSZ amiatt, hogy gyakorlatilag átengedte a privát szférának ezt, illetve a külföldi betegszállítás területét. Holott ez a „két piac jelentheti az OMSZ-nak azt a plusz bevételi forrást”, amivel a dolgozókat jutalmazni, illetve, amiből fejleszteni lehet, így, mint a dokumentum fogalmaz, fontos, hogy az OMSZ pozíciója e két területen megerősödjön, „akár további jogszabályokkal is”.

A még 1993-ban kifejezetten sportrendezvények egészségügyi biztosítására alapított Oxy Team alapító ügyvezető igazgatója, Nagy Tibor nonszensznek tartja, hogy a Mentőszolgálat úgymond bevonja őket az általuk végzett munkába. „A mentőautókat és az azokban lévő eszközöket a saját pénzünkből vásároljuk és tartjuk fenn, így mi is gazdálkodunk vele. Nem tűrjük el, hogy bárki irányítson bennünket” – fogalmazott a lapnak. Szerinte a rendelettervezet egésze jog- és versenypiac-ellenes, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az úgynevezett mentési terv elkészítése, amelyért a jövőben akár több tízezer forintot is elkérhet az OMSZ, nagyjából 10-15 perces munka.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink