hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Másfél órát várt a stroke-os beteg a mentőre

Az autópályán lett rosszul az a nő, akinek hívására csak másfél órával később ért oda a mentő. A háromórás aranyidőből azért csúsztak ki, mert a kórházban rossz volt a CT – írja a Népszabadság.

A 37 éves nő az M0 autópályán, vezetés közben lett rosszul, még sikerült a leállósávba manővereznie, és hat óra után valamivel először maga hívta a mentőket, majd szólt a családjának is, hogy baj van – olvasható a nol.hu-n. Mire a család és a barátok odaértek, az asszony már nagyon rosszul volt, kisebb időkre tért magához, fájlalta a mellkasát, nem tudta értelmes szavakká formálni a hangokat, arca, keze zsibbadt. A család ismételt sürgetésére, 18 óra 55 perckor a mentőirányítás azzal nyugtatta őket, hogy mindjárt odaér a kocsi. Az autó azonban csak nem jött. A harmadik hívásnál, 19 óra 5 perckor a diszpécser azt mondta: most, ebben pillanatban indította el a rohammentőt. A család egyik barátja 19 óra 30 perckor ismét telefonált, majd ezután valamivel tényleg megérkezett a segítség.

A kórházban, ahová végül a beteget beszállították, nem működött a CT, mire elvihették volna máshová, már kicsúsztak a háromórás időablakból, amelyen belül, ha megtörténik a gyógyszeres vérrögoldás, akkor nagyobb valószínűséggel gyógyul egy elzáródásos agyvérzés, a hagyományos kezelés mellett maradhat vissza szövetkárosodás. A beteg most kórházban van és gyógyul.

A lap megkérdezte az esetről az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). Írásos válaszukban elismerték a késést. Ezt azzal magyarázták, hogy a riasztás után egy nem lélegző csecsemőhöz kértek segítséget, ezért a mentésirányító a kiküldött mentőegységet rádión átküldte arra a címre. Mint írták: abban a pillanatban ez a döntés adta a legnagyobb esélyt a gyermek életének megmentésére. Ezután egy másik mentőegységet riasztottak az asszonyhoz, aki szerintük „kontaktusképés volt és szédülésre, zsibbadásra panaszkodott."

 

hirdetés

Könyveink