hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Még 21 hiányzik a bejelentett 22 új mentőállomás közül

Orbán Viktor miniszterelnököt a humántárca jelentése napokon belül szembesíti azzal, hogy valójában nem épültek meg azok a mentőállomások, amelyek elkészültét tényként jelentette be még tavaly – írja a NOL.

A korábbi ígéretek szerint 22 új mentőállomást kellett volna építeni az előző ciklusban és további hatvanat felújítani. Ezek megtörténtét Orbán Viktor be is jelentette tavaly márciusban. Valójában azonban mindössze egyetlen új mentőállomás készült el, ez a Tolna megyei Bátaszéken, és mindössze 13 felújítása történt meg.

A programra 2009-ben 11 milliárd forintot kapott Magyarország uniós forrásokból. Ha 2015 novemberéig, a támogatási ciklus végéig nem sikerül a beruházásokat befejezni, elvész a pénznek az a része, amit eddig nem költöttek el, a programot akkor már csak az Országos Mentőszolgálat költségvetéséből lehetne finanszírozni. (Mint a MedicalOnline beszámolt róla, a kormány január végére kért jelentést a humán tárcától azon TIOP-os finanszírozású beruházások sorsáról, amelyek idei őszi lezárása kétséges – a szerk.)

Ma Magyarországon több mint 1100 olyan település van, ahol esélyük sincs az ott élőknek – mintegy másfél millió embernek –, hogy baj esetén 15 percen belül kiérjen hozzájuk a mentő – emlékeztet a NOL.

Ezt az áldatlan helyzetet orvosolná az uniós projekt az új mentőállomások megépítésével és a felújításokkal. A program indításakor az érintett önkormányzatok ingyenes telket adtak a 22 új állomás megépítéséhez. A következő két évben nem történt semmi. 2012 szeptemberében Mártai István, az Országos Mentőszolgálat akkori főigazgatója egy pécsi szakmai rendezvényen bejelentette: 2013 végére elkészül a 22 új mentőállomás, és 60-at felújítanak – idézik fel a mai helyzethez vezető utat a nol.hu-n.

(forrás: nol.hu)
hirdetés

Könyveink