hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Megduplázzák a gyermekápolási táppénz napjait

Kétszeresére növeli a kormány a 3 és 12 év közötti gyermekek után igénybe vehető gyermekápolási táppénz napjainak számát – derül ki a Magyar Nemzet által megismert előterjesztésből.

A jövőben a három és hat év közötti gyermekek otthoni ápolása és a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő kezelése esetén mindkét szülőnek fejenként negyvenkettő, egyedülálló szülőnek nyolcvannégy naptári napon át jár majd a gyermekápolási táppénz az egészségbiztosítási törvény módosításának tervezete szerint. Az egyedülálló szülőket eddig is közel háromhavi táppénz illette meg, a családosokat ugyanakkor csak feleannyi, összesen 42 nap. Amennyiben a tervezett törvénymódosítást elfogadják, mindkét szülő egyaránt 42 nap táppénzt igényelhet majd gyermeke ápolására, ha pedig több gyermeke van, akkor ennek a többszörösét használhatja ki, közli az MNO.

A hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermekek esetében is hasonló változtatás lesz: esetükben gyermekenként mindkét szülőnek fejenként tizennégy nap jár majd az eddigi, összesen két hét helyett. Az egyedülálló szülő továbbra is egymagában huszonnyolc naptári napon át lesz jogosult az ellátásra. A gyermek egyéves kora előtt ezután is korlátlan időre jár a táppénz, egy- és hároméves kora között pedig szintén nyolcvannégy naptári napon át lehet igénybe venni az ellátást. A törvény szerint egyébként nemcsak a vér szerinti anya és apa számít szülőnek, hanem az örökbefogadó szülő, az együtt élő házastárs, a gyám, a nevelőszülő és a helyettes szülő, valamint az is, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van.

A gyermekek után csak táppénzt lehet igénybe venni. A táppénz mértéke legalább kétéves, folyamatos biztosítási jogviszony esetén a napi átlagkereset 60, ennél rövidebb jogviszonynál annak 50 százaléka, de napi összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincadrészét, 2016-ban hétezer-négyszáz forintot. Kórházi vagy egyéb fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás esetén a táppénz összege a táppénzalap 50 százaléka. Ez azt jelenti, hogy arra az időre, amíg a beteg gyerekkel otthon maradunk, vagy a kórházban virrasztunk mellette, csupán a fizetésünk fele jár.

További részletek a lapban

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink