hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Megyénként egy-egy pénzcsináló kórház lehetne a megoldás

Velkey György elnökkel közöl interjút a Napi Gazdaság a Magyar Kórházszövetségnek, az intézmények működését, finanszírozáát érintő javaslatairól, illetve a kormány terveiről.

A hatékonyságjavító intézkedések önmagukban nem elegendők, éves szintenaz adósságállomány rendezésén felüllegalább 100 milliárd forint hiányzik a hazai kórházak működéséből – mondja az interjúban a kórházszövetség elnöke. Arra is kitérnek, hogy a magánellátás tervezett kategorikus kitiltása a közfinanszírozott intézményekből olyan bevétel és jövedelemkiesését hoznak, amit csak további közpénzek beforgatásával lehetne kompenzálni.

„Ha a kormány ragaszkodik ehhez az éles különválasztáshoz – mondta az interjúban Velkey György –, a megoldás az lehetne, hogy egy-egy megyében és a fővárosban létre lehetne hozni olyan magánellátást végző állami tulajdonú intézményeket, ahol csak a közellátásban is dolgozók kapnának munkalehetőséget, és amelyeknek rendszerszinten nonprofit alapon kellene működniük, azaz a termelődött hasznot visszaforgatnák központilag az adott megyében vagy a fővárosban a közellátásba. Ez egy olyan megoldás lenne, ami egybevágna a mi alapszempontunkkal, és nem utolsósorban az egészségpolitikával, azaz a közellátás védelme így megvalósulhatna – olvasható a napigazdasag.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink