hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Menjenek oltatni! – ajánlja az ÁNTSZ

Még időben van, aki védőoltást szeretne kérni – írja az influenzahelyzetet áttekintve honlapján a tisztiorvosi szolgálat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden influenzaszezonban folyamatosan figyeli, hogy mely vírustörzsek okozzák a megbetegedéseket – emlékeztetnek. Erre támaszkodva határozzák meg minden év februárjában, hogy a következő szezonban alkalmazandó vakcinák milyen influenza vírustörzseket tartalmazzanak. Az influenza vírus azonban ezt követően is változhat. A szezonális influenza elleni oltóanyag az idén az alábbi komponensekből áll.

  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09
  • A/Texas/50/2012 (H3N2)
  • B/Massachusetts/2/2012

Bár az eddigi eredmények szerint az idei szezonban a betegekből kimutatott influenza A(H3N2) vírusok többségének antigénszerkezete eltér az oltóanyagban található vírustörzsekétől, de az úgynevezett keresztvédelem révén az influenza A(H3N2) vírustörzsek okozta fertőzések esetén is nyújt bizonyos védettséget a védőoltás, jelentősen csökkentve a súlyos szövődmények és az influenza okozta halálozás veszélyét.

Európában a betegekből azonosított influenza A(H1N1) és az influenza B vírustörzsek megfelelnek az oltóanyagban található törzseknek, így a vakcina ezen két komponense megfelelő védettséget biztosít az oltottak számára – olvasható az antsz.hu-n.

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink