hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mentőhelikopterek: csak részben térítik a működést

Szigorú a mentőhelikopterek fogadására alkalmas kórházi leszállóhelyek szabályozása, ám üzemeltetésük költségét csak részben téríti meg az egészségbiztosító, írja a NOL.

Bonyolult és drága a leszállóhelyek kialakítása, ráadásul az üzemeltetés is nehéz­ségeket okoz az eleve pénzhiánnyal küzdő kórházaknak.

A sürgősségi osztályok működési költségei – idetartozik a leszállóhely fenntartása – attól is függnek, hány szakdolgozót alkalmaz ott a kórház. Ám a létszám nem csak az intézményvezetésen múlik: a szakemberhiány miatt nem tudnak elegendő szakdolgozót felvenni. Emiatt viszont nem jogosultak a maximális támogatásra.

A leszállóhelyek havi másfél milliós költségeiről szólva a szakember példaként említette: az előírások szerint a pálya csak akkor üzemelhet, ha szolgálatot ad két tűzoltó-képesítésű szakember. „Vagy felveszünk tűzoltókat, vagy műtősfiúkat képezünk át tűzoltóvá.

A mentőhelikopterek ügye azért került reflektorfénybe, mert Veszprémben az utcán szállt le egy gép, holott a kórház új épületének tetején már tavaly elkészült a leszállóhely. Csakhogy nem rendelkezik engedéllyel.

További részletek a lapban

hirdetés

Könyveink