hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Merre migrál a magyar orvos?

Az idei első fél évben sem állt meg az egészségügyi dolgozók elvándorlása Magyarországról – idézi az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adatait a Világgazdaság.

Június végéig összesen 912 külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki az egészségügyi dolgozók számára. Ebből 415 orvosnak, 259 ápolónak, 114 fogorvosnak, 33 gyógyszerésznek, 8 szülésznek és 83 „egyéb” kategóriába sorolt egészségügyi dolgozónak készült.

Legtöbben az Egyesült Királyságba (229) és Németországba (220) készültek. Száznál többen jelölték meg célországként Ausztriát, de sokan terveztek írországi, svájci és svédországi munkavállalást. A tavalyi év egészében 1943 bizonyítványt állított ki a hivatal - olvasható a vg.hu-n.

Éger István szerint nem az a lényeg – kommentálja  a friss számokat a Magyar Nemzetnek a kamara elnöke  –, hogy a statisztikai adatok szerint valamelyest csökkent az orvoselvándorlás – míg 2012-ben 1108, addig 2013-ban 955, 2014-ben pedig 948 orvos kért a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt –, hanem az, hogy a távozók száma még mindig meghaladja a végzőkét. Mint kifejtette: még akkor sem vagyunk kisegítve, ha ez a két szám nagyjából megközelíti egymást, ugyanis a frissen végzett, de még kellő tapasztalattal nem rendelkező és a már egy ideje praktizáló, külföldön munkát vállaló szakorvos között óriási különbség van.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink