hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mi a helyzet az OMSZ-nál?

Nincs veszélyben az Országos Mentőszolgálat fejlesztése, a mentésirányítás átalakítása nem okoz csúszást a konkrét esetekben, és gépkocsimennyiség is elegendő a biztonságos mentéshez – válaszolta az emberi erőforrás miniszterhez intézett írásbeli képviselői kérdésre Rétvári Bence államtitkár. Mindeközben másfél hete egy stroke-os asszony meghalt, ma egy másik részben lebénult a mentés késlekedése miatt – írja a Napi.hu.

A szakember-ellátottságról szóló kérdésre Rétvári kifejtette: a mentésirányítás átalakítása nem okozott konkrét esetben csúszást. Az új rendszer, melynek fejlesztésére az elmúlt négy évben 4,1 milliárd forint jutott, a hívások várakoztatását nem engedi, azt a mentésirányítók foglaltsága esetén más mentésirányítási központba továbbítja.

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) folyó fejlesztésekről feltett kérdésre az államtitkár leírta: a gépjármű-beszerzési alprojektje sikeresen lezárult határidőre. Az építészeti alprojekt befejezési határidejét 2015. november 30-ig meghosszabbították. A projekt megvalósítása nem került veszélybe, a támogatási szerződés hosszabbításához szükséges fedezet rendelkezésre áll. A teljes támogatási összeg közel 11 milliárd forint, melyből 6,5 milliárd forint a lekötött összeg. Az újonnan létesülő mentőállomásokra állomásonként 7 mentőgépkocsivezető és 7 mentőápoló, a rnentőorvosi, mentőtiszti kocsi rendszer működéséhez 90 fő új munkatárs felvételét tervezi az OMSZ. A költségvetésben 420 fő felvételével kalkuláltak.

Az államtitkár megnyugtató szavai ellenére vélhetően mégi gond van az OMSZ-nál, az RTL Klub híradója nemrég számolt be arról, hogy a fővárosban egy feltehetően agyvérzést szenvedett nőhöz hívták a mentőket újra és újra, mert sokáig hiába vártak a segítségre. A mentők 68 perc múlva értek a helyszínre. A szomszédok szerint az asszony összeesett és a hideg kövön feküdt a lépcsőházban, a segítségére siető lakók meleg vizes palackokkal és takarókkal óvták testét a kihűléstől, és felváltva hívogatták a mentőszolgálatot. Mire a mentők kiérkeztek, az asszony meghalt.

Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint kiterjedt vizsgálatot indítottak az ügyben, és az eredmény ismeretében egy ember munkaviszonyát megszüntetik, egy másikét felfüggesztik. A többi érintettel szemben is "szigorú munkajogi szankciókat" alkalmaznak. A mentőszolgálatnál maradó dolgozókat újabb, rendkívüli továbbképzésben részesítik.

Az esetet követően a főváros körüli településekről vezényeltek egységeket a budapesti mentés problémáinak enyhítésére – írta meg a NépszabadságBurány Béla, az Országos Mentőszolgálat vezetője főigazgatói megbízottat jelölt ki a gördülékeny ellátás garantálására. A feladatot Göndöcs Zsigmond kapta, aki a második Gyurcsány-kormány idején három évig főigazgatóként vezette a mentőszolgálatot.

Az új vezető kinevezése előtt néhány órával a közép-magyarországi régió mentőállomásairól nappali szolgálatra a fővárosba vezényeltek egy-egy mentőt, összesen hét autót és csapatát. Egyelőre nem tudni, mit szólnak majd az intézkedéshez az érintett települések – Zsámbék, Albertirsa, Vác, Dabas, Cegléd, Tápiószele, Aszód – polgármesterei. Ez már csak azért is érdekes, mert több helyen közösségi pénzből is áldoznak azért, hogy zavartalanul működjön a helyi mentés – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: napi.hu, nol.hu, RTL Klub )

cimkék

hirdetés

Könyveink