hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Mi van a bürokráciacsökkentés adócsomagjában?

A vállalkozásoknak számos kedvezményt tartalmaznak az elfogadott jogszabályok, a kis- és közepes vállalkozások közterhei jelentősen csökkennek.

A most elfogadott adócsomag a bürokráciacsökkentést segíti elő, egyben a vállalkozások versenyképességét erősíti, illetve a feketegazdaság további visszaszorítását is eredményezi, mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára kedden az Országházban, miután az Országgyűlés elfogadta a kormány őszi adócsomagját.

Az államtitkár kiemelte: a vállalkozásoknak számos kedvezményt tartalmaznak az elfogadott jogszabályok, a kis- és közepes vállalkozások közterhei jelentősen csökkennek. A változtatások eredményeként nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, az áfában szintén emelkedik az alanyi mentesség értékhatára, egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai, továbbá az adóhatóság a jövőben szankcionálás helyett szakmai segítségnyújtással támogatja a hibázó adózókat.

Tállai András kiemelte: érdemes december 31-ig minden kisvállalkozónak átgondolni, hogy átvált-e a katára (a kisadózók vállalkozások tételes adójára), hiszen jövőre a kétszeresére, 6 millió forintról 12 millióra nő a kata bevételi határa. A kata bevételi határának megemelésével az ezt az adót választók száma a mostani mintegy 160 ezres vállalkozói körről 50-60 ezer kiscéggel bővülhet.

Az államtitkár szerint az is nagyon kedvező, hogy a kamat után jövőre már senkinek nem kell egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni, az NGM számításai szerint mintegy 3 milliárd forint marad emiatt a lakosságnál. Tállai András arról is szólt, hogy nemcsak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztrációcsökkentést is hoz az áfában az alanyi mentesség értékhatárának 6 millióról 8 millió forintra emelése. Az új, 8 millió forintos limitnek köszönhetően a jelenlegi 580 ezer mellett még több vállalkozás választhatja 2017-től az alanyi mentességet, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozónak nem kell áfát felszámítania és befizetnie, áfabevallást sem kell benyújtania, közli az MTI.

A Népszava összeállítása szerint (ezeken túlmenően) változik a cafeteria: az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évi 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben. A magánszférában 350 ezer, a közszférában 100 ezer forintot adhatnak a SZÉP-kártyára. A munkaadó a dolgozónak adott összeg 1,18-szorosa után fizet 15 százalékos személyi jövedelemadót és 14 százalékos ehót. Így a teljes közteher jövőre az idei 34,51 százalék helyett 34,22 százalékos lesz. 

A baromfihús, valamint a friss tej és a tojás áfája 27-ről 5 százalékra csökken. Az internet áfája 18 százalékra változik.Tao-kedvezményt kaphat (az elszámolható költség 30 százalékáig), aki az energiahatékonyság növelésére költ. Évente akár 20 millió forintos kedvezményt is kaphat, aki startupba fektet be, ezt a kedvezményt négy évig lehet igénybe venni.

A műemlék-felújításra fordított összeg kétszeresével csökkenthető a társasági adó alapja. A kisvállalati adó (kiva) felső határa egymilliárd forintra nő. Egyszerűsödik az egészségügyi hozzájárulás rendszere, az eho az eddigi öt helyett kétkulcsos lesz, csak a 14 és a 27 százalékos kulcs marad fent. Az első házasok havi 5 ezer forintos kedvezménye a jövő évtől akkor is 24 hónapig lesz igényelhető, ha az érintettek előtt megnyílik a családi adókedvezmény lehetősége is.

(forrás: MTI, Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink