hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A saját fejlesztéstől az integrált rendszerig

Milyen a jó műtéti előjegyzés?

Orvosok és betegek számára egyaránt nagyobb biztonságot, pontos információt és nem utolsó sorban a műtők jobb kihasználtságát eredményezi az a saját fejlesztésű műtéti előjegyzési rendszer, amelyet az ajkai kórházban alakítottak ki, és később integráltak a GlobeNet MedWorkS rendszerébe.

Dr. Milkovics Rókus főorvost, a baleseti sebészeti osztály vezetőjét 2004-ben bízták meg az ajkai Magyar Imre Kórház központi műtőjének vezetésével is – elsősorban annak igényével, hogy javuljon az intézményben a műtők kihasználtsága. Tapasztalataik alapján Péntekné Papp Anita és Harsányi János informatikai osztályvezető kollégákkal a kórház számára olyan rendszert alakítottak ki, amely nemcsak az operációk pontos kiírását segítette elő, hanem az elektív, azaz a tervezhető műtétek előjegyzéseit is ugyanazon a programon belül biztosította.

Mint azt Milkovics Rókus főorvos a MedicalOnline érdeklődésére elmondta: rendszerükbe automatikusan bekerül minden olyan az ambulanciákon, rendeléseken rögzített adat, amely segítséget jelent a manuális szakmák, így a sebészet, baleseti sebészet, kézsebészet, nőgyógyászat, szemészet, ortopédia és idegsebészet területén szükséges műtétek körültekintő, pontos és biztonságos elvégzéséhez. Szerepel benne a többi közt a beteg neve, taj-száma, diagnózisa, a műtétet végzők és abban közreműködők, például az aneszteziológus és asszisztenciájának neve, de arról is információt kaphatnak mindazok, akik belenéz(het)nek, hogy milyen fektetés szükséges a beteg számára, s kell-e neki vért biztosítani. Ezzel mind a szakemberek, mind a műtők kapacitása optimalizálható – közölte a főorvos.

A rendszer működését tovább javítja, hogy szinkronizálták a kórház minőségbiztosítási rendszerével, amelyben pontosan meg van határozva, hogy mikor, kinek, mi a feladata. A belső szabályzat rendelkezik arról, ki, mikor írhat bele az előjegyzési rendszerbe, valamint, mikor kell azt lezárni: az osztályok minden nap délután két órakor fejezik be az adatok feltöltését, fél háromkor pedig a műtő és az asszisztencia mondja ki „a végső szót” a másnapi műtétekkel kapcsolatban.

De nemcsak az előre tervezésben, hanem a napi akut ellátásban is használható a műtéti előjegyzési rendszer; a sürgősségi osztályon minden fontos információ belekerül, amelyek aztán minden olyan személy számára hozzáférhetők, aki kapcsolatba kerül a beteggel.

– Ha valaki éjjel érkezik például combnyaktöréssel, egyszerűen rögzítem az adatokat a rendszerben, beírom, hogy mi történt vele, milyen a sérülés környezete, volt-e már operálva, hogy miként, milyen körülmények között akarom elvégezni a műtétet, és ezt azonnal látják a kollégák. Nem kell tehát telefonálni, e-mailt küldeni – magyarázza a főorvos; van idő mindenre felkészülni.

A Milkovics Rókusék által készített rendszer a korábbiakhoz képest növeli a betegbiztonságot, az pedig, hogy a dokumentumok visszakereshetők, adott esetben eldöntheti egy-egy peres ügy kimenetelét is.

Az előjegyzési rendszert a főorvos megfogalmazása szerint a kórház új vezetésének (dr. Nyári Ildikó főigazgató és elődje, dr. Pásztélyi Zsolt) motivációja alapján, a dolgozók belső igényére fejlesztették ki. Amikor aztán jó másfél-két évvel ezelőtt a Magyar Imre Kórház áttért a GlobeNet MedWorkS rendszerére, az intézményben kialakított előjegyzési rendszert is csaknem 100 százalékban „át tudták vinni” az ő rendszerükbe.

A MedWorkS olyan integrált informatikai rendszer, amely támogatja az egészségügyi intézmény teljes orvos-szakmai területét, ehhez azonban fejlesztenie kellett a GlobeNet-nek is, mert rendszerükben az övékénél eredetileg csak kevesebb adatot lehetett rögzíteni. Ezt azonban már megszokták a dolgozók – fogalmazott Milkovics Rókus, arra utalva, hogy több  szakaszból álló GlobeNet fejlesztést, implementálást követően a két rendszert teljesen szinkronizálták.

Azóta a statisztikák képesek segíteni a kórházmenedzsmentet a döntések előkészítésben – mondja a főorvos, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendszer segítségével gyakorlatilag naprakész és hibátlan a várólista jelentés, és mivel a GlobeNet fejlesztései „jogkövetőek”, segítségükkel a januártól kötelező online implantátum-regiszterbe is fel tudják tölteni a szükséges adatokat.

Az ajkai Magyar Imre Kórházban jelenleg négy műtő üzemel a központi műtőblokkban. Évente mintegy 6000, naponta 25–30 műtétet végeznek el. A főorvos szerint elégedettek a kollégák, akiknek jelentősen megkönnyíti az életét, hogy jó ideje nem egy kiragasztott papírról tudnak meg néhány adatot az operáció előtt, hanem online módon, minden, a beavatkozások sikerét és biztonságát elősegítő pontos információhoz időben hozzájutnak.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink