hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mozgássérültek lehetetlen helyzetben

Több százan veszik igénybe illetéktelenül a mozgássérülteknek járó közlekedési kedvezményeket, míg a korábban jogosultak – például combközéptől amputált lábú vagy közepesen bénult végtagú emberek – jelentős része már nem élhet a lehetőséggel, írta az MNO. A jogosítvány megszerzése is bonyodalmas, ha pedig valaki sikerrel jár is, könnyen lehet, hogy autót nem tud venni. Egyeztetés van, konkrét lépések még mindig nincsenek.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségétől (MEOSZ) a lap megtudta: hozzájuk is sok panasz érkezik, hiszen az érintettek nem vagy csak nagyon nehezen tudnak parkolási igazolvány nélkül közlekedni és ügyeket intézni, ami életük gyakorlatilag minden területén hátrányt jelent.

Különösen visszássá teszi a helyzetet, hogy a szigorítás ellenére százak rendelkeznek illetéktelenül parkolási kártyával.

A MEOSZ korábban részletes előterjesztést küldött az Emberi Erőforrások Minisztériumának, melyben a közlekedőképesség-minősítés felülvizsgálatát, kétféle parkolási igazolvány bevezetését és a gépjárművásárlás-támogatási rendszer korrekcióját javasolták.

A rendőrségtől kapott adatokból kiderül: 2012-ben összesen 205 efféle visszaéléssel kapcsolatos eljárást zártak le, 2013-ban 239-et, 2014-ben 415-öt, 2015-ben 424-et, idén januártól júniusig pedig 139-et. Vagyis, legalábbis ha a teljes éveket nézzük, a tendencia emelkedőnek mondható. Ez a cselekmény nem mellesleg közokirat-hamisításnak minősül, s így egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

*

Till Attila akcióvígjátékában, a Tiszta szívvel című filmben három kerekes székes férfi még a bérgyilkosságtól sem riad vissza, hogy valóra váltsa álmait. A rendezőnek sikerült elérnie, hogy a csöppet sem vidám téma ellenére felszabadultan nevetünk, miközben számos részletet ismerhetünk meg a mozgássérültek világából.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink