hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Napról napra nő a hiány

A következő hetekben veszélyesen felpöröghet a kórházak eladósodása, miután az augusztusi finanszírozási segély szinte nyom nélkül szívódott fel a rendszerben – jelzi a Világgazdaság.

Most még inkább felpöröghet az intézmények eladósodása – írja a lap a kórházszövetség elnökére hivatkozva –, miután a kórházak három hónapos csúszással kapják meg a teljesítményük után járó finanszírozást, vagyis októberben és novemberben a júliusi, augusztusi betegellátás utáni pénzt, nyáron viszont, a szabadságok miatt mindig kevesebb a beteg az átlagosnál. Ősszel azonban ismét megnő a betegforgalom, több gyógyszerre, orvostechnikai eszközre van szükség, vagyis most bizonyosan meglódul majd az adósságállomány, olyannyira, hogy kritikussá válhat a helyzet.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége tapasztalatai szerint az adósság egy-egy konszolidációt követően már nem hat, csupán három hónap alatt újratermelődik. Az utóbbi, augusztusi 11,8 milliárd forintos „működésiköltség-támogatás” azonban már szinte semmit nem számított, az össz-adósság alig hét milliárd forinttal csökkent, aminek főként az az oka, hogy ha nem történik semmi, az alulfinanszírozottság miatt akkor is átlagosan havi 4 milliárd forinttal nő az kórházi adósság – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink