hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Neten rendelt szerek mérgezik a fogyni vágyókat

Illegálisan, fogyasztószerként árulnak egy Magyarországon tiltólistán lévő gyógyszert az interneten; a vásárlók közül többen súlyos rosszullétről panaszkodnak.

„Idén áprilisban fogyókúrázni kezdtem, amihez fogyasztószert is használni kívántam. Az internetes keresés eredményeképpen találtam rá az adipexretard.hu oldalra, ahonnan (…) megrendeltem egy Adipex Retard nevű fogyasztószert. (…) A gyógyszer egy szerdai napon érkezett meg, egy szemet még aznap bevettem, már akkor is mellkasi és légzési nehézségeim voltak. A weboldalon egy bizonyos Décsi Mónika által írt használati útmutató szerint a mellékhatások pár nap alatt elmúlnak. Ennek tudatában másnap is folytattam a gyógyszer használatát. Péntek reggel szintén bevettem a tablettát, délután 1 órakor szívtájéki fájdalmam volt, nem kaptam levegőt, ezért mentőt hívtunk. Mérgezési tünetekkel szállítottak be a SOTE Belgyógyászati Klinikájára” – olvasható abban a hvg.hu által idézett feljelentésben, amit idén júliusban tett egy panaszos fogyasztó a rendőrségen, s amelyet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele idéz.

Magyarországon az Adipex Retard forgalmazása tilos, ennek ellenére több weboldal is foglalkozik az árusításával. A kereskedők külföldről szerzik be a szert, illetve kínaiakkal gyártatják le. A fogyasztóra mindkét szer veszélyes, hiszen az eredeti pirula a forgalmazó országokban is vényköteles, vagyis csak orvosi felügyelet mellett szedhető. A hazai illegális kereskedők így vagy a gyógyszert vagy a vényeket hamisítják a forgalmazáshoz, esetleg egy közreműködő orvos által kiadott recept ellenében külföldön váltják ki az idehaza terjesztett pirulákat.

A rendőrségi feljelentésben említett Décsi Mónika is a szer magyarországi forgalmazói közé tartozik. Az említett weboldalt is bejegyeztető kereskedő külföldi patikákban váltotta ki a gyógyszert, majd a 10 darabos kiszereléseket utánvéttel 2500 forint ellenében forgalmazta a hazai fogyni vágyóknak. A hvg.hu kérdésére azt állította, már felhagyott a kereskedéssel, a hírportál beépített vásárlóján keresztül viszont mégis tudott tőle rendelni.

Bár az Adipex Retard forgalmazója azt állítja, nem követett el semmi illegálisat, a törvények szerint Magyarországon csak engedélyezett, vény nélküli gyógyszereket lehetne interneten keresztül legálisan forgalmazni. Ezeket is csak úgy, ha az internetes kereskedés mögött valamelyik gyógyszertár áll.

Az illegális gyógyszer-kereskedelem bennfentesek szerint milliárdos üzletággá fejlődött Magyarországon, egyes szervezett bűnözői csoportoknak ez az egyik fő bevételi forrása. Az internetes kereskedők egy része kínaiakkal másoltatja le az eredeti szert, amely aztán postai úton, levélküldeményként érkezik az országba. Az óvatosabb forgalmazók csak utánvéttel árusítják, a kevésbé óvatosak futárral.

Az új, jövő júliusban hatályba lépő Büntető Törvénykönyv szerint már bűncselekmény lesz a nem engedélyezett gyógyszerek kereskedelme. Az „egészségügyi termék hamisítása” elnevezésű, három év börtönnel fenyegetett bűntettet az követi majd el, aki egyebek mellett „Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi terméket indokolatlan mennyiségben megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz, azon átszállít”.

Öt év is lehet a büntetés, ha a gyógyszer miatt valaki súlyos egészségromlást szenved el, és akár nyolc év is járhat, ha a vevő meghal a csempészett gyógyszer miatt. Súlyosabb lesz a büntetés akkor is, ha egészségügyi dolgozó követi el a bűncselekményt, vagy ha a termék „a felhasználók számára széles körben válik hozzáférhetővé”. Utóbbi megfogalmazásba beletartozik az internetes forgalmazás is.

(forrás: HENT)

cimkék

hirdetés

Könyveink