hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Ön írna receptet okos eszköz gyűjtötte adatok alapján?

Az egyesült államokbeli Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint jelenleg az országban közel 300 olyan klinikai vizsgálat folyik, amelyben viselhető eszközt alkalmaznak, írja a GyártásTrend.

Sok vállalat árul már otthon használható professzionális diagnosztikumokat is, így pl. a San Diegó-i Cue tavaly decemberben piacra került terméke vérben, nyálban és orrváladékban méri egy gyulladást jelző fehérje, a D-vitamin, a tesztoszteron és egy női termékenységi hormon szintjét, továbbá azt is detektálja, hogy van-e jelen influenzavírus. Az adatokat egy diagnosztikai szoftver értelmezi, amely aztán tanácsokat is ad. A kezdőcsomag 300 dollárba kerül, a vírusellenőrzés darabonként 10, míg a többi négy adat összesen 5 dollárból megvan. Fejlesztik a DNS-elemző hordható eszközt is, amely fertőzések kimutatásán kívül alkalmas lehet rákdiagnosztizálásra vagy a bélben élő baktériumok kimutatására. Az egészségügyi viselhető eszközök azonban jelenleg még csak tesztfázisban vannak, a biztonságos felhasználásig számos kihívásnak kell megfelelniük.

Az első feladat a szenzorok és az algoritmusok pontosságának fokozása. A New Scientist című lap idéz egy tavalyi felmérést, amely megnézte, milyen pontosságú a piacon lévő 46 okostelefon-applikáció, amely a vércukorszint és a következő étkezés szénhidráttartalma alapján kiszámolja, mennyi inzulinra van szüksége a cukorbetegnek. Az eredmény szerint az appok kétharmada esetén áll fenn a helytelen dozírozás kockázata, írja a lap, azt is megjegyezve: sokak szerint a viselhető egészségügyi eszközöknek ugyanúgy klinikai vizsgálatokon kellene átmenniük, mint a gyógyszereknek, azonban jócskán fejleszthető még a szabályozási környezet, mivel a forgalomban lévő eszközök túlnyomó többségét semmilyen egészségügyi hatóság nem ellenőrizte és nem engedélyezte.

A PwC’s Health Research Institute felmérése szerint egyelőre csak az amerikai orvosok fele lenne hajlandó receptet írni okoseszköz által gyűjtött adatok alapján.

További részletek a GyártásTrend oldalán

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés

Könyveink