hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Ónodi: Átestünk a tűzkeresztségen, és még állunk

Könnyebb lett volna, ha nem piszkálok bele semmilyen ügybe, ami évtizedek óta feszíti a rendszert, mondja a Magyar Hírlapnak adott interjúban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Igen sűrű év zárult le…

– Ismeri a viccet? Hány fekvőtámaszt tud megcsinálni Chuck Norris? Az összeset!

– Chuck Norrisnak érzi magát?

– Nem! De annak örülök, hogy átestünk a tűzkeresztségeken, és még állunk. Sokan azt mondták, hogy ne vállaljunk fel semmilyen változtatást, mert az a biztos. A tanácsokat nem fogadtam meg, sok érzékeny problémába álltunk bele, ezek után pedig úgy érzem, mindenki kezdi megérteni, miért küzdünk. Nagyon fontos, hogy nem hagytuk magunkat kiszorítani a beteg mellől. Az éppen aktuális politikai ellenfél általában azt játssza, hogy a beteg mellé áll, és úgy tesz, mint aki az ő érdekében áll ki a döntéshozókkal szemben. Ezt az emberek gyakran el is hiszik. Az elmúlt egy év viszont éppen azért volt eredményes, mert ezúttal az ellenfeleinknek ez nem sikerült.

– Miből szűrte ezt le?

– Például abból, hogy még mindig az államtitkárság élén állok. Természetesen könnyebb lett volna, ha nem piszkálok bele semmilyen ügybe, ami évtizedek óta feszíti a rendszert. Fontos látni azt is, hogy jelenleg nincs olyan probléma, ami a Fidesz-kormány alatt jött volna létre. Ellenben az idők során erős hálózatok alakultak ki az ellátórendszerben – kezdve a háziorvosi rendszertől a kórházi ellátásig –, és ezek meg is merevedtek. Egy olyan korban, amikor változik a lakosság összetétele, fejlődik a technológia és a gyógyítás minden szegmense, mi egy elavult, húsz-huszonöt évvel ezelőtti struktúrához és felfogáshoz ragaszkodunk. Ezen borzasztó nehéz változtatni, rengeteg apró ügyet kell végigcsatázni, hogy lépésenként változzon a helyzet. A fejszés módszerben pedig nem hiszek, nem működik. (...)

A teljes interjú

cimkék

hirdetés

Könyveink