hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Orvoshiány után itt gyógyszerhiány?

A gyógyszerkivonásnak az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) vezetői szerint egyrészt az egészségbiztosító által támogatott készítmények körét, másrészt a teljes forgalmat tekintve most nagyobb az esélye, mint valaha.

Dávid Tamás, a szervezet igazgatóhelyettese egy csütörtöki, budapesti háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott: a gyógyszeripar a "legdurvább megszorítási hullámon megy át".

Leitner György (akivel néhány napja közölt interjút a MedicalOnline), az IGYE elnöke "Orvoshiány után gyógyszerhiány?" címmel tartott előadásában elmondta: az elmúlt egy évben mintegy 180 készítményt vontak ki a forgalomból. Az igaz, hogy ezek helyettesíthetők más készítményekkel, a gyógyszerkivonások viszont várhatóan tovább folytatódnak, ezek körébe pedig már nem helyettesíthető termékek is beleeshetnek. Példaként említette, hogy az IGYE 23 tagvállalata közül az egyiknek épp a közelmúltban egy hiánypótló tápszer teljes portfólióját kellett kivonnia a forgalomból. Dávid Tamás megjegyezte: ezeknél nincs olyan helyettesítőség, mint a gyógyszerek esetében. Márpedig az onkológiai betegek számára fontos, hogy azt a tápszert fogyaszthassák, amely számukra a legmegfelelőbb - fűzte hozzá.

A háttérbeszélgetésen az is felvetődött, hogy nem csupán a növekvő számú gyógyszerkivonásokkal kell számolni. Évek óta megfigyelhető ugyanis, hogy sok készítményt - köztük számos életmentő gyógyszert - be sem hoznak Magyarországra a kedvezőtlen gazdasági feltételek miatt.

Leitner György szerint Európa-szerte "példátlan" egy állami közfeladat ilyen mértékű iparági refinanszírozása. Mint mondta, Magyarországon egy négyezer forintos gyógyszer esetében ezer forint a gyógyszeripart terheli. A gyógyszerkassza csaknem negyedét a gyártók befizetései fedezik - tette hozzá. Az egyesület elnöke úgy véli, a gyógyszerkasszát érintő intézkedések hosszú távon sem a nemzetgazdaság, sem a betegellátás szempontjából nem hoznak nyereséget.

"A gyógyszeriparban nincs több tartalék" - szögezte le Leitner György. Kiemelte: a szektort érintő különböző "krízisadók" miatt az utóbbi időben az egyéb gyógyszeripari kiadások csökkentek. Márpedig az innovatív gyógyszergyártók éves szinten mintegy 30 milliárd forinttal vagy akár többel is hozzájárulhatnának a nemzetgazdasághoz, ha kedvezőbbek lennének a feltételek. Az innovatív gyógyszergyártók szerint például ha a jelenlegi helyett egy elérhető és kiszámítható kutatás-fejlesztési (K+F) ösztönzőt vezetnének be, az a külföldi gyógyszergyártók számára is vonzó lenne.

Leitner György szerint az egészségügyi ágazatvezetéssel már kialakult egy jó párbeszéd, a megoldáshoz viszont az ipar képviselőivel tartandó, összkormányzati szintű tárgyalásokra van szükség. E nélkül ugyanis gyógyszerhiány alakulhat ki, amely a betegek ellátását veszélyeztetheti. Ez egy olyan probléma, amely minden magyar családot érint - hangsúlyozta az IGYE elnöke.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink