hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Patológiai laborok korszerű minőségbiztosítása

Magyarországon jelenleg egyedül az Országos Onkológiai Intézet (OOI) rendelkezik a patológiai munkafolyamatok minőségbiztosítására szolgáló automatizált rendszerrel.

A digitalizált minőségbiztosítás bevezetését az tette szükségessé, mondja dr. Tóth Erika, az OOI Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, hogy laboratóriumukban nagyon nagy a beérkező anyagmennyiség. Az osztályon naponta 4-500 blokkal dolgoznak, ezekre korábban kézzel, ceruzával írták az azonosítást biztosító jeleket, azonban ilyen óriási mennyiségnél ez így már kezelhetetlenné válik, és megnő az anyagkeverés lehetősége, még akkor is, ha a munkatársak tudatosan figyelnek munkájuk során a tévedések elkerülésére.

A Vantage nyomkövető és anyagazonosító rendszer lehetővé teszi a labor működésének folyamatos nyilvántartását, az anyagmozgás naprakész ellenőrzését. Onnan kezdve, hogy a patológiára beérkezik a minta, minden rögzítésre kerül és minden mozzanat részt vesz a vonalkódos azonosításban, nem lehet kikerülni vagy átugrani semmit. Végig azonosítani lehet a betegeket, megszűnik az anyagkeverés lehetősége, ez ellen szinte 100 százalékos védelmet nyújt a rendszer.

Ugyanazon beteg mintája esetében a paraffinos beágyazás, a mikrotómos metszetkészítés, a molekuláris vizsgálatok mind lépésről lépésre sorszámot kapnak. A leletező orvos pontosan látja, ki, mikor melyik munkafolyamatot végezte el az adott anyaggal, illetve probléma esetén az hol akadt el. Vagyis, ha valami hiba történt, pontosan megállapítható, hogy az melyik munkafázisnál történt, és ki követte azt el. Minden asszisztens egyéni azonosítót használ a belépéskor, így pontosan tudható, ki metszette, ki festette, ki ágyazta az anyagot.

A munka áttekinthetővé válik

Az orvos, aki a mikroszkópja és a számítógépe mellett ül, végig nyomon tudja követni, hogy hol tart a minta.

„Amikor elkezdtük használni, kiderültek redundanciák a korábbi működésünkben – mutat további példát a hasznosságra a patológus –; mivel a rendszer átláthatóvá teszi a működést, rávilágít a hibákra is, így segít az átszervezésben.”

Azon kívül, hogy a rendszer áttekinthetővé teszi a laborban folyó munkát, magas szintű statisztikai analízisre is lehetőséget ad, mivel napra készen tudható, hány és milyen vizsgálat történik.

A patológiai laborinformatikai rendszer része

A patológiai laborinformatikai rendszerek a magyar kórházakban eléggé elmaradottak, és nem egységesek. Az OOI az elektronikus minőségbiztosítási rendszer kiépítése kapcsán, hogy az kapcsolódni tudjon a kórház informatikai rendszeréhez, a szoftvert biztosító céggel, a GlobeNet Zrt.-vel együtt sokat fejlesztett a patológiai laborinformatikai rendszerén is, mondja Tóth Erika. Ebben szerepelnie kell pl. a speciális festések rendelésének is, ami sok kórházban papíron történik, így nem marad nyoma.

Az OOI-ben 1 éve kezdték az elektronikus minőségbiztosítási rendszer kiépítését. Nem volt könnyű a folyamatokat kialakítani  a kórházi informatikai rendszerrel, fél évbe telt, mire működni kezdhetett. „Vagyis valójában fél éve tanuljuk a működését – teszi hozzá Tóth Erika. Ez azonban nem lassíthatja a napi munkát, ezért lépésről lépésre haladunk. Amikor egy fázis már biztonságosan megy, akkor lépünk tovább, különben nagyon lelassulna a munka, és megnőne a leletek átfutási ideje.”

A továbblépés terepe

Az elektronikus rendszer használata révén arra is lehetőség nyílik, hogy a különböző patológiai osztályok összekapcsolódjanak, megosszák egymással az információkat, távoli szakembereket vonjanak be a diagnosztikai folyamatba, és szakmai konzultációkat tartsanak.

A rendszerhez ugyanis kapcsolható egy szkenner, aminek használatával a metszetek digitalizálhatók, az immunhisztokémiai leletek kvantifikálhatók, és a számítógépbe bevitt képek digitális analizálása is lehetséges, ami tovább segítheti a diagnosztizálást. Ez azonban az OOI-ban még nem áll rendelkezésre, mivel nagyon költséges. „Amikor majd a vonalkódos metszeteket be tudjuk szkennelni, megjelennek a képek is, ezeket megoszthatjuk majd az interneten keresztül, és lehetővé válik az osztályon belüli és kívüli konzultáció egyaránt – nyomatékosítja az OOI szakembere –, egyelőre azonban számunkra nem a digitalizálás volt a fontos, hanem az anyagmennyiség megnövekedése miatt a biztonságos anyagkezelés kialakítása. A későbbiekben viszont a képek digitalizálásának is meg kell teremteni a feltételeit.”

Mint Tóth doktornő elmondja, a rendszer már ma is működhetne wi-fi alapon, és kóddal be lehetne lépni távolról is, azonban, mivel az adatvédelmi előírások szigorúak, az Onkológiai Intézetben nincs külső hozzáférés. Ha majd a képanyagot meg tudják osztani, annak a konzultációk szempontjából lesz jelentősége, és ki kell dolgozni azt a módszert, ami eleget tesz az adatvédelmi előírások követelményeinek is.

Magyarország nincs még lemaradva

A patológiai laboratóriumok munkafolyamatainak automatizált minőségbiztosítása az elmúlt fél évtizedben vált lehetségessé – mondja dr. Kollár György, a Roche Magyarország molekuláris patológiai diagnosztikai üzletágának vezetője. A Roche által kifejlesztett, Vantage elnevezésű rendszer 3-4 éve terjed Európában.

Egy olyan patológiai osztályon, ahol 250 000 metszetet dolgoznak fel évente, 99 százalékos biztonság mellett átlagban 273 hiba merülhet fel, ez napi 1 beteg számára jelent potenciális veszélyt, hívja fel a figyelmet dr. Kollár egy, a Journal of Histotechnologia-ban 2012-ben megjelent cikk alapján. A Vantage rendszerrel ezt a biztonsági szintet lehet növelni.

A betegbiztonság terén - ami a gyógyító folyamat központi kérdése - a patológiai laboratóriumi folyamatok automatizált minőségbiztosításának elterjedése jelentős előrelépés lesz, jelzi a további fejlődés szükségességét Kollár György.

Mivel segíti a patológiai modul a Vantage rendszert?

A MedWorkS rendszer egyedülálló módon biztosítja az adatok átadását a Vantage rendszer számára úgy, hogy ez a legszigorúbb minőségbiztosítási és adatvédelmi előírásnak megfeleljen – mondja Mlinárcsik Krisztina a GlobeNet Zrt. projektvezetője. 

Valamennyi vizsgálatkérés nyomon követhető és később bármikor visszakereshető a rendszerben, a minták aktuális státusza folyamatosan lekérdezhető, így az adminisztrátor azonnali információval rendelkezik ezekről. A tevékenységek és a jogosultságok logolásával valamennyi elvégzett vizsgálattal, módosítással kapcsolatosan egyértelműen azonosítható a felelős személy. A minta beérkezésétől számítva a rendszer automatikusan adja a sorszámot, így biztosított a minták egyedi azonosítása, amely végigkíséri a mintát az egész folyamaton. Az így generált sorszámok kerülnek rá a kinyomtatott etikettekre megkönnyítve az adminisztrációt.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink