hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Pénzmegvonással büntethetik a nem együttműködő beteget

A legutóbb közszemlére bocsátott egészségügyi salátatörvény-tervezet táppénzre vonatkozó elképzeléseit részletezi a Világgazdaság.

Lehetővé teszik a táppénz ideiglenes, meghatározott időre szóló és mértékű megvonását „a jogsértő magatartások visszaszorítása érdekében”. Az indoklás szerint ugyani „előfordul, hogy a biztosított a táppénzes időszak meghosszabbítása érdekében saját maga késlelteti a gyógyulást, illetve nem működik együtt a kezelőorvosával”. Ezért azt, hogy a beteg valóban beteg, vagyis megalapozott a táppénz igénybevétele, a jövőben az ellenőrző orvos – a kezelő orvos jelenlétében – a biztosított „tartózkodási helyén” is ellenőrizhetné – írja a lap.

A táppénz kiszámításánál megszűnik a rendszeres és a nem rendszeres jövedelem közti különbség. A táppénz alapját a törvényjavaslat értelmében az adóbevallásban szereplő jövedelem képezi. A korábban bevallott adatokra persze bárki kérhet önrevízió, ami ugyanakkor a táppénz összegét akár utólag is befolyásolhatja – a javaslat szerint akár másfél évvel utólag is. Ez azt is jelentheti, hogy ha hibás a jövedelembevallás, akkor vissza kell fizetni a táppénzt az adóhatóságnak – olvasható a vg.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink