hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Pszichiáter nélkül is vissza lehet utasítani a kezelést

Cselekvőképes embereknek többé nem kell pszichiáteri szakvélemény ahhoz, hogy cselekvőképtelenségük esetére visszautasíthassanak beavatkozásokat – így döntött az Alkotmánybíróság.

A testület kedden közzétett határozatában alaptörvény-ellenesnek minősítette, ezért megsemmisítette az egészségügyi törvény azon bekezdését, amely arról szól, hogy egy  cselekvőképes ember nyilatkozata – amelyben cselekvőképtelensége esetére visszautasít egyes vizsgálatokat, beavatkozásokat  – csak akkor érvényes, ha pszichiáter szakorvos - egy hónapnál nem régebbi - szakvéleményben igazolja, hogy a személy döntését annak lehetséges következményei tudatában hozta meg. Ezt a nyilatkozatot – ráadásul  –  két évente meg kellett újítani.

Az Alkotmánybíróság szerint az önrendelkezési jog aránytalan korlátozását jelenti, hogy cselekvőképes emberek számára a törvény kötelezővé teszi, illetve a közokirat elkészítésének előfeltételéül szabja a pszichiáteri szakvélemény beszerzését.
Vadász Gábor nyugdíjas sebész és aneszteziológus szakorvos – mint arról a MedicalOnline folyamatosan beszámolt –  2010 decemberében kérte az Alkotmánybíróságtól az egészségügyi törvény és a kezelések visszautasításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes részei alkotmányellenességének kimondását és megsemmisítését, mivel sokakhoz hasonlóan úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi szabályozás pontatlan, számos esetben végrehajthatatlan, a gyakorlatban nem működik. Később alkotmányjogi panasszal élt, újfent kérve az életvégi döntésekkel kapcsolatos szabályozás felülvizsgálatát.

A mostani alkotmánybírósági döntés is az ő kifogásai közül találta megalapozottnak az egyiket. Egyebekben a kapcsolódó paragrafusokhoz érkezett panaszt a testület elutasította.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink