hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Rövidebbre vágták a listákat

Több mint tíz százalékkal csökkent a műtétekre várakozók száma az elmúlt négy hónapban – idézi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatait az MNO.

A legtöbben, mintegy 18 400-an szürkehályog-műtétre várnak, eszerint négy hónap alatt több mint 1100 emberen végezték el a beavatkozást. A sorban a második a térdprotézisműtét, amelyre durván 8800 beteget regisztráltak, ez több mint háromszázzal kevesebb, mint június végén. Nem sokkal marad el ettől a csípőprotézisre várakozók száma: 7326 beteg várja, hogy megoperálják, ez ugyancsak kevesebb a négy hónappal ezelőtt tapasztalthoz képest (akkor ez a szám körülbelül 7600 volt). Az OEP adatai alapján az 1800-at is meghaladja azoknak a pácienseknek a száma, akiknél valamilyen szívkatéteres eljárást, illetve epekőműtétet végeznek majd.

Sokan vannak azok is, akik sérvműtét – például hasfali, combsérv – miatt szerepelnek várólistán: az ő számuk a június végén tapasztalthoz képes még kissé emelkedett is, most 1438-an várakoznak. Ugyanakkor nagy az előrelépés a mandula-, orrmandulaműtétek esetében, nyár óta ugyanis több mint ezer beavatkozást sikerült elvégezni, és ezzel körülbelül 1100-ra „ledolgozni” a várólistát. Szintén csökkent a gerincstabilizáló beavatkozások miatt sorban állók száma, amelyre jelenleg hétszázan várnak, míg június végén még 870 embert regisztráltak – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink