hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Segítség lenne a rezidensek kötelező szakrendelői gyakorlata

Először van remény arra, hogy egyre több beteg kapjon végleges ellátást a szakrendelőkben – mondja a Világgazdaságnak adott interjújában Lehoczky Péter, a Járóbeteg Szakellátási Szövetség új elnöke.

A kórházigazgatóknak kilátásba helyezett nagyobb ellátásszervezési önállóság jelentheti azt is, hogy majd nem fektetik be feleslegesen a betegeket a kórházba – jegyezte meg az újságíró, de gyorsan oda jutottak, hogy ehhez a finanszírozásnak is változnia kell. Mint Lehoczky megjegyezte:

Tarthatatlan, hogy a biztosító lényegesen többet, sok esetben akár a kétszeresét fizesse például ugyanazért a vastagbél-tükrözésért, ha kórházban, mint ha járóbeteg-ellátás keretében végzik. A hotelszolgáltatás és a kórházi háttér nem indokol ekkora különbséget.”

Részben financiális oka van annak is, hogy nálunk nem terjed úgy a járóbeteg-ellátás keretében is igénybe vehető egynapos sebészet, mint a fejlett országokban. A szövetség elnöke markáns adatokat sorolt:

„Az Egyesült Államokban a beavatkozások több mint 80, a fejlett uniós országokban több mint 50 százalékát egynapos sebészet keretében végzik, nálunk viszont alig 8 százalékát.”  Szerinte ennek az is az oka, hogy „a kórházak – a korábbi évek tapasztalati alapján talán jogosan – attól tartanak, hogy ha kevesebb pácienst fektetnek be, akkor majd azt mondják, nem kell ennyi kórházi ágy”.

A szakrendelők felfuttatásának azonban akadálya lehet a munkaerőhelyzet is. Az orvoshiány ezen a területen is nyomasztó – fogalmaz Lehoczky Péter. – Ezért nem elég a finanszírozáson javítani, orvos, asszisztens is kell, aki ellássa a beteget. A fiatalok számára is vonzóvá kellene tenni ezt a munkát, és ebben a megfelelő bérezés mellett nagy segítség lenne a rezidensképzésben a kötelező szakrendelői gyakorlat bevezetése. Az orvoskolléganők, családi okok miatt, valamint bizonyos szakmák képviselői, szerintem szívesebben kijönnének az alap- és járóbeteg-ellátásba, ahol nincsenek esti és a hétvégi ügyeletek” – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink