hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Sokan a megélhetésért is küzdenek

A tegnapi SM világnapon az mno.hu munkatársa a betegeknek járó támogatás összegéről és egyéb, az érintetteket sújtó problémáról interjúzott. 

Messze nem megfelelő itthon a sclerosis multiplexes betegek támogatottsága, miközben ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár milliókat költ évente gyógyszeres kezelésükre, olyan alacsony, maximum 50 ezer forintos rokkantsági támogatást kapnak, amiből képtelenség megélni – tudta meg lapunk. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint a betegeknek újra kell gondolniuk az életüket a diagnózis után, de nem szabad feladniuk – olvasható a hírportálon.

A sclerosis multiplexszel (SM) diagnosztizált betegek közül sokan a mindennapi megélhetésért küzdenek, rosszak a szociális körülményeik, gyakran jelent gondot nekik a számlák kifizetése és a mindennapi betevő megvásárlása is – mondta a lapnak Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezető titkára. – A rokkantsági járulék havi összege maximum 50 ezer forint lehet, ennél többet senki sem kaphat. Gyulaiként igen jól ismerem a Békés megyei körzetet, és az a tapasztalatom, hogy ezen a területen nagy szegénységben, szívszorító körülmények között élnek az SM-betegek. A közlekedés sincs megfelelően megoldva, mert ha kerekes székkel szeretnének vonaton utazni, azt napokkal korábban, előre be kell jelenteni, hogy legyen olyan vagon, amiben utazhatnak – fejtette ki az MNO munkatársának kérésére Nadabánné Benyik Éva.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink