hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sokkolják a dohányosokat

Szeptember elsejével már gyártják azokat a cigarettásdobozokat, amelyeken a dohányzás elleni szövegek mellett elrettentő, a dohányzás következményeit bemutató képek lesznek – emlékeztet a Népszava.

Lélegeztetőgépen tartott csecsemő, cigarettával töltött fecskendő, fonnyadt alma, füstöt beszívó gyerek, szívműtét közelről - ilyen elrettentő képeket láthatnak hamarosan a dohányosok minden cigarettásdobozon. Szeptember elsejétől ugyanis, a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása alapján csak ilyen képes figyelmeztetéssel ellátott dohánytermékeket lehet gyártani. Noha a sokkoló dobozok már gyártás alatt vannak, az év végéig a kereskedők még árulhatják a "hagyományos" dobozokat is, jövő január elsejétől viszont már nem – emlékeztet a Népszava.

Mindezt egy tavaly decemberi Magyar Közlöny rögzítette, miután a parlament elfogadta a nemdohányzók védelméről, illetve a dohánytermékek jelöléséről szóló előterjesztéseket. Ez utóbbi szerint a "kombinált" figyelmeztetést úgy kell feltüntetni, hogy a felirat a felület legalább 40 százalékát tegye ki. Összesen 14 szöveges felirat van, ehhez szövegenként 3 kép tartozik, vagyis a dobozokon összesen 42 kombináció lesz majd látható.

A képeken a gyártók "sem tartalmában, sem motívumaiban" nem változtathatnak, azok az unió országaiban egységesen előírt képanyagok. Az egészségügyi államtitkárság akkor azt közölte: "a kombinált egészségvédő figyelmeztetések bevezetése, amelyet egy felmérés szerint a magyar lakosság közel négyötöde támogat, fontos előrelépés a dohányzás elleni küzdelemben, a képpel illusztrált feliratok ugyanis bizonyíthatóan hatásosabbak a csak írásbeli figyelmeztetéseknél".

Az elrettentést ugyanakkor más országok gyakorlata nem igazolta. Erről nemrég Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője beszélt. Mindössze ugyanis "néhány százalékkal" csökkent a cigarettafogyasztás ott, ahol eddig bevezették a képes figyelmeztetéseket, bár a képek hatására többen keresték fel a leszokást segítő rendelőket".

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink