hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Súlyos, ahogy sepernek

Az egészségügyi kasszasöprés idei sajátosságairól, s az általa keltett meghökkenésről is a Napi.hu, a járóbetegellátók képviselője pedig közleményben adott hangot elégedetlenségének.

Új típusú, meglepetést hozó kasszasöpréssel  zárul az idei év, az Egészségbiztosítási Alapban képződött maradvány egy részének kiosztásáról a december 19-én megjelent kormányhatározatból csak annyit lehetett megtudni, hogy azt a gyógyító-megelőző kassza összevont szakellátási fejezet előirányzatának megemelésére szánta a kormány, de adós maradt az összeg szétosztását taglaló útmutatóval – írja a lap.

Első lépésben már az meglepetést okozott, hogy az E. Alap októberi teljesítse alapján még legalább 30 milliárd forint kiosztására számítottak a szolgáltatók, a hírek szerint ez előbb 20 milliárdra csökkent, a vg.hu múlt hét végi cikke pedig már csak 10 milliárdról írt. Az összeg mellett a kiosztás módja is szokatlan, az intézmények ugyanis nem  szektorsemlegesen részesültek a 10 milliárdból, az önálló járóbeteg szakrendelők ugyanis kimaradtak a pénzosztásbólolvasható a napi.hu-n.

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint ez több mint 100 szakrendelőt, és az intézményeket fenntartó önkormányzatokat érinti hátrányosan. Közleményükben felidézték: 2010 és 2012 között minden központilag finanszírozott intézmény kapott a kasszamaradványból, 2013-ban már csak a kasszából év elején elvett összeget kapta vissza a járóbeteg-szakellátás, 2014-ben az önállóan működő járóbeteg-szakellátó intézmények teljes egészében kimaradtak az előző években is megszokottá vált többletjuttatásból, azaz nominálisan csökkent finanszírozásuk.

Az önálló járóbeteg-szakrendelők csak 5,6 százalékot kapnak az intézményfinanszírozási kasszából, miközben a kórházfüggetlen és önkormányzati tulajdonban maradt szakrendelők látnak el minden negyedik járóbeteget az országban - emelték ki közleményükben.

(forrás: napi.hu, Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség)

cimkék

hirdetés

Könyveink