hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Szigorodik az egészségügyi alkalmasság a jogosítványhoz

Jövőre már megváltozott alkalmassági vizsgán kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jogosítványt kaphasson, vagy meg tudja hosszabbítani a már meglévőt, közölte a Ma délelőtt.

A vizsgálat része lesz az elsősorban a férfiakra jellemző alvás közbeni légzészavar (apnoé) kiszűrése is, annak nyomán, hogy módosították a járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletet. Aki ezen a szűrővizsgálaton nem vesz részt, nem hosszabbítják meg a jogosítványát, illetve nem kaphat vezetői engedélyt, írja a hirado.hu. A kötelező vizsgálat egyébként uniós előírás, amely minden tagországban életbe lép jövőre, a szűrés módszertanát is egy uniós munkacsoport dolgozta ki, amelynek magyar szakember is tagja volt.

A sofőrt indokolt esetben a házi orvos küldheti majd el egy "bevallásos" kérdőív eredménye alapján a szakemberhez, aki végül dönt majd arról, vezethet-e valaki. Az úgynevezett légsínterápia 2-3 év alatt egyébként segíthet ezt az egyensúlyzavart helyre hozni, műtét, gyógyszer ugyanakkor nem használ, hiszen a torokban kell egy rekonstrukciót úgy létrehozni, hogy az ne járjon egyéb, maradandó következményekkel, közli a lap.

(forrás: hirado.hu)
hirdetés

Könyveink