hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szolidaritási kasszára is javaslatot tett a kórházszövetség

Előzetesen a kórházak és a betegek számára is tiszta helyzetet kell teremteni ahhoz, hpgy a területen kívüliek ellátása forrást teremthessen az intézmények számára – mondta Rácz Jenő a Népszavának.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) volt elnöke egyebek mellett arra emlékztetett: a kórházak anyagi állapota elsősorban annak köszönhető, hogy finanszírozásuk nem arányos az általuk elvégzett munkával. Ma gyakorlatilag önmagának okoz problémát az intézmény, ha elvállal egy körzetén kívüli beteget, ugyanis azok többe kerülnek neki, mint amennyit az egészségbiztosító fizet értük. Rácz ugyanakkor elismerte azt is, a betegek sem "szeszélyből", hanem általában azért választanak a lakóhelyüktől messzebb található intézményt, mert ott jobb ellátást remélnek, és kapnak is. Ezért a volt szakminiszter a kórház-finanszírozási rendszer megváltoztatásához, valamint az intézmények közötti egyenlőtlenségek kiküszöböléséhez kötné a terv bevezetését.

Rácz beszélt a várólistán való – pénzzel megváltható  –  előrelépés tervezett bevezetéséről is. Ezt is támogatható elképzelésnek nevezte, de a szövetség kikötné, hogy ezzel nem csökkenhetne azoknak a műtéteknek a darabszáma, amelyek a várólistán állóknak vannak előjegyezve. Külön időben, külön személyzettel kellene a fizetős műtéteket tervezni, sőt, a szövetség arra is javaslatot tett, hogy az itt befolyó összegből a kórházak szolidaritási pluszterhet vállaljanak, azaz a bevétel egy bizonyos részét az OEP várólista-csökkentésre fordítható kasszájába utalnák – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink