hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sztrájkolhatnak a védőnők - Frissítve az EMMI közleményével

A kormány bejelentése úgy szólt, hogy 35.000 forint plusz forrást kapnak, ehelyett most úgy tűnik, csupán 2500-3000 forinttal kapnak többet a védőnők. A nol.hu írása.

Akár sztrájkkal is rákényszerítik a védőnők a kormányt, hogy betartsa az adott szavát – idézi a Népszabadság Varga Andreát, az Autonóm Területi Szakszervezet elnökét. Az érdekvédő szerint nem igaz, hogy a védőnők januártól visszamenőlegesen 30-35 ezer forinttal többet vihetnek haza, mint ahogyan az a kormányzati kommunikációban elhangzott, mert a valóságban az összeg tizede sem nagyon jut nekik. Ugyanis most nem a védőnők bérét, hanem a tevékenységre jutó finanszírozást emelték meg az említett 30-35 ezer forinttal. 

Az összeget az Országos Egészségbiztosítási Pénztár valóban utalta a szerződött szolgáltatóknak, azaz a védőnők munkáltatójának (ami lehet önkormányzat, kórház, vagy egyéb szolgáltató). A hatályos jogszabály szerint azonban ennek az összegnek mindössze a 12 százalékát kötelesek a munkáltatók odaadni bérként a védőnőknek.

További információkért kattintson a nol.hu-ra.

Frissítve:

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményében azt írja:  a pluszforrás idén január 1-től jár, a pénzt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2016. július 29-én visszamenőlegesen, egy összegben elutalta. A háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak praxisonként idén is átlagosan 130 ezer forinttal jut több havonta, míg a védőnők és az iskolai védőnői szolgálatok esetében 30-35 ezer, a fogorvosi praxisok esetében pedig 50-55 ezer forint havi többletbevételt jelent majd az emelés.

A védőnők bérére vonatkozóan úgy fogalmaznak: céljuk, hogy  a plusztámogatást a szolgáltatók minél nagyobb hányadban a védőnők béremelésére fordítsák.

 

hirdetés

Könyveink