hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Szükségesnek tartják az igazságügyi szakértők minősítését

Október közepére elkészül a javaslat az igazságügyi szakértői rendszer átalakítására - mondta Patyi Gergely, az IM igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára egy sajtóbeszélgetésen.

Az államtitkár elmondta: a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, az alapvető jogok biztosának jelentése és társadalmi jelzések alapján elkészült az igazságügyi szakértői terület "problématérképe", a feltárt gondokra adandó válaszokat október közepéig megfogalmazzák.

Patyi Gergely elmondta, a szakértői kamara elképzelése szerint a szakértőket a kamarák minősítenék szakmai tudás alapján, de ezt a javaslatot az államtitkárság nem támogatja.  Az országban 4600-4800 igazságügyi szakértő van, egy-egy területen néhány száz ember dolgozik, így visszásságot okozhat, ha egymást minősítik. A szakmai kompetenciákat azonban értékelni kell, ezért a tárca külső minőségbiztosítási rendszer bevezetését tartaná helyesnek. A minisztérium a szakértők hozzáértését nem értékelheti, de indokolt a tudományos értékelés bevezetése, például a Magyar Tudományos Akadémia, az egyetemek vagy kutatóműhelyek bevonásával.

Patyi Gergely szólt arról is: bár a szakértői kamara feladata a fegyelmi és etikai kérdésekben az eljárások lefolytatása, de megfelelő eljárási és büntetési rendszert kell kialakítani annak érdekében, hogy sem az esetleges korrupció, sem a plágium ne maradjon büntetlenül, ez a szakmának is érdeke.

Mint mondta, az is probléma, hogy egyes megyékben viszonylag szűk azoknak a köre, akiket kirendelnek szakértőként, ezen az automatikus ügyelosztó rendszer kiépítése változtathatna, és Patyi Gergely szerint ezt az ügyelosztó rendszert az Igazságügyi Hivatal is működtethetné.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink